• OpenCPN - navigatie gratis


  Toată lumea a auzit de proiectul OpenCPN: un program de navigație open-source, așadar gratuit, cu facilități suficiente pentru navigatorul de croazieră obișnuit, fără pretenții de regate.

  Softul e gratuit (mai sunt și altele, de ex. Sea-Clear II), dar problema se pune la hărți. Există īn momentul de față mai multe soluții pentru hărți, unele gratuite și legale altele pe bani - citiți īn continuare.

  Revenind la OpenCPN - ajuns acum la versiunea 3, o mică maturitate - are mai multe funcții interesante care pot fi consultate pe site (OpenCPN | Official OpenCPN Homepage). Am să subliniez cele care mi se par mai importante:
  • Suport pentru hărți BSB - hărți raster (scanate) calibrate (vezi mai jos detalii)
  • Suport pentru hărți CM93 - hărți vectoriale (vezi mai jos detalii)
  • Interfață NMEA - pentru comunicație īn timp real cu GPS-ul
  • Interfață AIS - pentru a conecta un receiver AIS
  • Interfață pentru autopilot
  • Pluginuri pentru Google Earth - mod de vizualizare dual
  • Vizualizare fișiere GRIB - util pentru traversade mai lungi


  Bineīnțeles, sunt și briz-brizurile obișnuite, cum ar fi vizualizarea hărții īn diverse moduri, managementul rutelor, managementul waypointurilor, alarma de ancora, etc. Este un sistem multi-platformă, funcționează și pe Linux și Mac, suportă mai multe limbi (franceza, germana nativ) - se poate traduce inclusiv īn limba romānă (aprox 670 de propoziții ar fi de tradus).

  Revenind la hărți, am să reamintesc cele două tipuri de hărți care pot fi folosite īn general pentru navigația electronică:
  1. Hărți raster - imagini scanate și apoi calibrate
  2. Hărți vectoriale - hărți digitizate după o hartă raster


  Pe scurt, hărțile vectoriale sunt de preferat pentru că nivelul de detaliu este ajustabil īn funcție de scara la care se vizualizează harta. Dacă sunt doritori, pot elabora subiectul.

  Hărți vectoriale compatibile cu OpenCPN
  Cele mai răspāndite sunt hărțile CM93/v2, un format care este deschis și care aparține teoretic de Jeppesen, cei care publică hărțile C-Map. Discuțiile sunt mai complicate, fomatul definit īn 1993 a fost la liber pānă prin 2009, iar apoi Jeppesen a introdus un format nou CM93/v3, de data aceasta proprietar. OpenCPN știe să citească hărțile īn varianta CM93/v2, ultima actualizare a acestor hărți fiind īn 2010. Copyrightul pentru aceste hărți e īntr-o zonă gri acum, așadar hărțile acestea se găsesc īn diverse locuri pe net, de exemplu aici (!).

  Hărți raster compatibile cu OpenCPN
  Sunt mai multe tipuri, dar la modă sunt acum hărțile īn format BSB/KAP (fișiere cu extensia .KAP) - care conțin imaginea scanată și informațiile de calibrare.
  Surse de fișiere BSB/KAP:

  Se pot construi și calibra hărți din orice hartă scanată sau captură de ecran (din Google Earth de ex), dar ca să ajungeți la formatul BSB (calibrat) e un pic de muncă ... nu intru īn detalii.

  Instalare și configurare
  1. Se descarcă programul OpenCPN de aici: Download OpenCPN | Official OpenCPN Homepage
  2. Se instalează conform instrucțiunilor din OpenCPN User Manual | Official OpenCPN Homepage
  3. Se instalează pluginurile dorite, aș recomanda: BSB4, Google Earth Plugin. Pluginurile se copiaza in directorul "plugins" (vezi manualul), apoi trebuie activate din meniul "ToolBox"
  4. Se copiază / dezarhivează hărțile īntr-un director pe disc.
  5. Se configurează locația hărților și se importă (există acolo niște opțiuni cu rebuild and rescan) - din meniul "ToolBox"
  6. Pentru CM93 există īn meniu un slider cu nivelul de detaliere
  7. Se configurează celelalte periferice: sursa de NMEA (ex. folosesc Garmin eTrex), AIS, autopilot, etc


  Pentru fișiere GRIB folositi Requesting grib files from Saildocs (2010-07-08) sau GRIB.US > Home - dacă sunt doritori pot detalia subiectul. Rezolutia la grib.us este de 0.5 grade, la saildocs e implicit de 2 grade, se pot cere si cu rezolutie de 1 grad.

  Antenție! Folosirea OpenCPN nu e recomandată decāt pentru informare, pregătirea rutelor și eventual ca sursă auxiliară de navigație!
  Acest articol a fost publicat iniţial īn topicul: OpenCPN - navigatie gratis iniţiat de Smokey Vezi postul original