View RSS Feed

Smokey

Grecia 2015 - 1 - O barca pentru 3+4

Rate this Entry
Anul trecut n-am fost pe mare, așa că anul acesta l-am vrut mai egoist – doar noi trei, două săptămâni pe mare în Sporadele de Nord. Am găsit repede și barca potrivită, un Sun Odyssey 33 din 1993 (!) - Sophia, destul de veche dar cu mult caracter. Este barca personală, de suflet, a proprietarilor unei firme de charter, bine întreținută și cu multe dotări, o barcă cunoscută peste tot în Sporade. Totuși, pe ultima sută de metri, cu barca deja achitată, am cooptat încă o familie de prieteni, pentru a spori un pic înghesuiala pe barcă…

Am prin apogeul crizei, în weekendul cu referendumul când toată mass-media se criza la problemele grecilor, doar că ei nu știau asta și continuau să-și ducă viața mai departe, pescuind, ieșind la taverne, zâmbind ospitalier turiștilor, așa cum fac de mii de ani.

Am ridicat barca din Volos, predată chiar de grijuluil proprietar. Un personaj aparte, meticulos la extrem. Totul era etichetat, fiecare sertar și compartiment avea o listă cu conținutul, absolut tot ce era la tribord, de la parâme de acostare până la sarturi, aveau o bandă verde și bineînțeles bandă roșie la babord. Inclusiv mooringul avea un semn până unde trebuia legat pentru o distanță optimă față de ponton.

După o prezentare meticuloasă și afectuoasă a micului velier întreb cum plătesc garanția. Răspunsul oarecum șocant: dacă vreau pot lăsa ceva sau da un număr de card.

Printre dotările de care m-am bucurat eu ca skipper (sau captain cum ești numit în Grecia): 80m de lanț de ancoră, cartea pilot cu zona Sporadelor înfoliată filă cu filă, gata de a fi ținută în cockpit; două GPS-uri cu sonar (unul în cockpit, unul jos), hărțile zonei în format A3 înfoliate, un album foto cu toate plajele de interes de pe insule, multe alte hărți și cărți, lumini stroboscopice de "pericol izolat" pentru dublat lumina de ancoră (știa omul ce știa probabil...), cârlig pentru ridicat lanțuri de ancoră încurcate, 40m de parâmă plutitoare.

Totuși se pare că proprietarul a fost mai mult navigator și mai puțin femeie de servici, fetele au avut ceva de comentat vis-a-vis de curățenia de pe barcă. Pe parcurs nu mi-au plăcut și cabestanele, nu mușcau bine școtele.

Dar per ansamblu o bărcuță interesantă, cu un design aproape retro pentru zilele noastre. Surpriza maximă la sosirea pe ponton: aveam deja arborat la crucetă pavilionul românesc!

Submit "Grecia 2015 - 1 - O barca pentru 3+4" to Digg Submit "Grecia 2015 - 1 - O barca pentru 3+4" to del.icio.us Submit "Grecia 2015 - 1 - O barca pentru 3+4" to StumbleUpon Submit "Grecia 2015 - 1 - O barca pentru 3+4" to Google

Tags: None Add / Edit Tags
Categories
Grecia 2015

Comments

  1. tony1968's Avatar
    cam cat a costat inchirierea pe 1 sapt sau pe 2 sapt?
  2. Smokey's Avatar
    pentru 2 saptamani a fost 2300 eur, cu tot cu curățenie.