Buletinele meteo vin prin repetoare instalate pe oarece geamanduri, se zice. Altfel, stii cum e cu raza de actiune a VHF-ului (line of sight) iti vezi partenerul de conversatie, il auzi, nu-l mai vezi (distanta sau obstacole fizice) nu-l mai auzi. Fabricantul sustine ca semnalul transmis prin DSC duce 20 de mm pe apa deschisa... Se poate, dar eu sunt Toma necredinciosul cand e vorba de ce afirma fabricantii in reclame...bateriile alea cu lithium sunt uimitor de usoare, fulg, nu e gluma...
ma gandesc eu la detalii si sunt pregatit sufleteste pentru orice, dar stiu, sau intuiesc, ca realitatea din teren imi va da un pumn serios in barba inca de la inceput... am optat deliberat ca primele 3-4 zile sa acopere sudul, portiunea cea mai dificila din traseu pentru a ne taia sansa de a ne speria si renunta... se pare ca cei mai multi prefera sa faca traseul de la nord la sud, cu insertie in nord si extractie in sud, acordandu-si optiunea de a renunta la ultimul segment in caz ca SE-ul se infoaie. Punctul sudic al arhipeleagului are iesire in imensitatea Pacificului spre vest si vreo 100 de mm spre est pana la coasta canadiana. E "open ocean" la cheremul vanturilor si valurilor... noi am cerut insertia la o zi jumatate nord de punctul extrem sudic... nu avem unde fugi daca ne sperie vremea, do or die, coboram la sud, atingem insulitza pe care vrem s-o vizitam, tragem doua cadre si dupa aia fugim spre nord timp de 7 zile. pana la punctul de rendez-vous pentru extractie... Vrem sa folosim SE-ul care-i sperie pe altii din fatza si-i face sa renunte pentru a ne propulsa din spate si pe cat se poate de mult dintr-un unghi de 45 de grade pe directia de inaintare... nu mi-au placut niciodata jocurile de noroc, dar in expeditie imi place sa trag cu ochiul la cate o pagina din scenariul destinului...![]()
Bookmarks