Page 3 of 6 FirstFirst 123456 LastLast
Results 21 to 30 of 56

Topic: Dacron pentru vele - de unde?

Quote Originally Posted by Rumpi View Post
    La carbon trebe diametru mare, teava castiga mai multa rigiditate din cresterea diametrului decat din grosimea peretelui. Poti incerca cu catarge de windsurf, da alea sunt facute sa fie flexibile si ar fi bine sa aiba vela lor (care nu poate fi tertarolata). Spune specificatiile profilului si ne dam cu parerea.
    Acum am vazut si eu niste youtube`uri si mi`am dat seama ca se cam inoaie, iar asta nu stiu daca ar fi indicat pentru ce vreau eu. Poate ar fi mai bine totusi sa raman la ceva fix din profile de aluminiu, cu o vela randa, una foc si eventual un spinnaker mic. Cat despre diamtru, m`am gandit la un 5 cm.

Daca asa face ceva de genu , poate ar fi o racheta instabila, desi fun to ride.

sau

mi se par mai relaxed, ca si concept.

Inca stau pe ganduri, mainly because inca nu vad in minte cum ar arata cel mai bine, cu ce vele si care ce performante ar da.

Senior Member
    Locația
    Cluj-Napoca
    Posturi
    595

Catargele din primul film sunt facute extra, calculate sa se indoaie cu vela respectiva astfel incat sa obtii profilul corect si sunt autoportante pentru a reduce vela rotind catargul. Nici vorba sa poti duplica comportamentul cu niste tevi din comert. Plus ca ai caiac gonflabil, asa ca nu poti pune autoportant. Daca gasesti tevi de 50 cu grosimea peretelui peste 3 si folosesti straiuri si sarturi ai o sansa. Mai simplu cumperi cel mai rigid catarg de windsurf pe care il gasesti il ancorezi si pui o vela mica conventionala. Cred ca iesi si mai ieftin cu catargul de windsurf second hand. N-ai un link la tevile alea?

Quote Originally Posted by lipan View Post
    Velele din prima poză se fac numai īn fabrică. Celelalte sunt abordabile home made.
    Dacă nu eşti pretenţios foloseşte orice material prin care nu trece aerul, nu se īntinde, nu se impregnează cu apă, este uşor şi rezistent la ultraviolete.
    Sigur am dat definiţia dacronului.
    Ia orice material care nu se impregnează cu apă, ieftin şi vei avea aceiaşi bucurie ca şi cu dacronul. Dacă nu rezistă mult, peste un timp de ..., īţi faci altele, la acelaşi preţ şi te vei bucura de ele la fel.
    Succes!
    Ce zici de asta, lipan? Kent Poly-Nylon

Quote Originally Posted by Rumpi View Post
    Catargele din primul film sunt facute extra, calculate sa se indoaie cu vela respectiva astfel incat sa obtii profilul corect si sunt autoportante pentru a reduce vela rotind catargul. Nici vorba sa poti duplica comportamentul cu niste tevi din comert. Plus ca ai caiac gonflabil, asa ca nu poti pune autoportant. Daca gasesti tevi de 50 cu grosimea peretelui peste 3 si folosesti straiuri si sarturi ai o sansa. Mai simplu cumperi cel mai rigid catarg de windsurf pe care il gasesti il ancorezi si pui o vela mica conventionala. Cred ca iesi si mai ieftin cu catargul de windsurf second hand. N-ai un link la tevile alea?
    Ba da. Sierra Modellsport - Teava patrata carbon 10 x 10 x 1000 mm

Oricum cred ca raman la un catarg de aluminiu din 2 parti.

Senior Member
    Locația
    Cluj-Napoca
    Posturi
    595

ma gandeam eu. poti sa uiti teava. 10x1,5 extrudata e buna de catarg la navomodele. nici cu cea mai mare pe care o au, 25x2 infasurata nu poti face nimic, si e 91 RON metru.

6.  

Quote Originally Posted by themakedon View Post
    Ce zici de asta, lipan? Kent Poly-Nylon
    Din asta am facut o vela parus, e cam subtire si e si elastic intr-o oarecare masura. Nu l-am incercat inca dar pot sa pun pariu ca face burta.

Quote Originally Posted by byteworks View Post
    Din asta am facut o vela parus, e cam subtire si e si elastic intr-o oarecare masura. Nu l-am incercat inca dar pot sa pun pariu ca face burta.
    Ar merge atunci cu ceva panza impregnata in apa cu aracet? sau ce ai folosit pana la urma?

Senior Member pelicanul's Avatar
    Locația
    Constanta
    Posturi
    1.051

Quote Originally Posted by themakedon View Post
    Ar merge atunci cu ceva panza impregnata in apa cu aracet? sau ce ai folosit pana la urma?
    Ar merge cu pinza din care se fac pernele (nu fata de perna, ci perna propriu-zisa in care se baga puful). Se impregneaza cu ceara de luminari (parafina) razuita in neofalina. E o metoda foarte veche si nu mai stiu detaliile, si nici nu cred ca mai gasesti neofalina, dar poate merge cu ceva diluant. Mai bine cauti pur si simplu un nylon mai dens. In Bucuresti se gaseste la arabi in Sam Expo la iesirea spre Voluntari.
    Dar mai trebuie sa desenezi (proiectezi) fertele si apoi sa le cosi. Plus toate maruntisurile care mai trebuie pe acolo (capse inox, intarituri la colturi, "calareti" etc) Din experienta proprie iti spun ca nu te poti apropia nici la 1/2 din calitatea unei vele facuta profesional.
    Asa ca cea mai buna solutie e tot cea propusa de Rumpi si anume ebay.de

Senior Member
    Locația
    Bucuresti / Galati
    Posturi
    159

M-as apuca sa va povestesc si ce variante constructive vreau eu sa abordez pentru sistemul de vele pe care vreau sa le fac pentru gonflabila mea, dar incepe sa devina din ce in ce mai off-topic discutia. Pe scurt, catarg de windsurf (pe care il am deja) ancorat de la baza si varf, si ghiu din teava rectangulara de aluminiu. Diagrame si alte idei as scrie intr-un topic dedicat rig-urilor home-made, daca deschide cineva asa ceva

Acum revenind la materiale, cam cata burta ar putea face poly-nylon-ul de mai sus? Crezi ca ar fi nepotrivit pentru o randa de 3,5m inaltime si ghiu de 2m? Evident, fara pretentii mari de urcare in vant, dar nici sa arate ca un spinnaker la cea mai usoara pala de vant...

Nu pot sa spun cata burta face dar e cert ca se simte elasticitatea si la tractiune intre maini, eu nu mi-as mai cheltui energia, timpul si banii cu el a doua oara.

La mine lozul castigator a fost prelata "tarpaulin"/"polytarp" (vezi topicul cu Lobster 15), si chiar azi am facut inca un parus de 6 mp din dacron, am gasit saptamana trecuta o bucata ramasa de la velele Lynx-ului, exact la fix mi-a ajuns, asa ca nu ma intrebati daca mai am

Page 3 of 6 FirstFirst 123456 LastLast

Alte topicuri asemănătoare

1. Unde gasesc materiale pentru copertina de barca ?
    de kmbh69 īn topicul Construcţia de bărci
    Răspunsuri: 18
    Ultimul post: 22 May 2020, 12:44 PM
  2. Răspunsuri: 0
    Ultimul post: 18 May 2014, 01:01 AM
  3. Răspunsuri: 0
    Ultimul post: 11 Mar 2014, 06:12 PM
  4. Vele pentru caiac / canoe
    de stavride īn topicul Caiac, canoe, canotaj
    Răspunsuri: 17
    Ultimul post: 18 Dec 2010, 09:17 AM

Tags for this Thread