Despre examenul cat. D

Medicul meu de familie nu a vrut sa treaca pe adeverinta "apt pentru conducerea ambarcațiunilor de agrement cu motor (și vele)", motivand ca el nu are competenta de a decide daca sunt apt. A trecut „clinic sanatos” si adeverinta a fost buna.
 
Medicul meu de familie nu a vrut sa treaca pe adeverinta "apt pentru conducerea ambarcațiunilor de agrement cu motor (și vele)", motivand ca el nu are competenta de a decide daca sunt apt. A trecut „clinic sanatos” si adeverinta a fost buna.

Si nu i-ai dat un cap in gura?… :) Care-i avantajul sa-l tii in batatura? Nu am avut niciodata medic de familie… :)

Da’ daca esti “clinic sanatos”, asta conteaza… :)

Se poate trai si fara medic de familie, si fara dentist, si fara frizer… :) zic doar…
 
Nu, nu i-am dat un cap in gura :)
Nu ma intereseaza cine decide daca sunt apt sau nu, atata timp cat la capatul lantului de decizie primesc ceea ce solicit. Probabil ca are si medicul de familie dreptatea lui: degeaba ai mainile si picioarele intregi daca n-ai reflexe, acuitate vizuala etc. etc. - lucruri pentru care el nu poate garanta
 
:) Hai, bre crocodile, ca si vecinu' de la 4, chiar si cand e turmentat, poate stabili rapid cum stau cu reflexele si acuitatea vizuala... :) Nu trebuie decat sa se faca ca-mi scapa una razanta peste faruri si gata diagnosticu'... ca doar nu vrei sa obtii licenta de pilotat vreun avion de vanatoare de generatia a 6 a... :) In fine, ajuti economia de piata, mai face si dom' doctor de famiie un ban muncit...
 
Din ce am vazut pe forum, se pare ca intrebarile de D au 3 variante de raspuns, insa cele de C au 4. Ori nu am citit eu corect.
Totusi simulatoarele online gasite de mine combina aceste tipuri de intrebari.

Acum, mie tot nu imi este clar daca la permisul de D se dau intrebari la examen gen: ciclon/semicercul periculos sau "prietenos" aka manevrabil, remorcaje, scara pilotului, etc(adica pare-se intrebari de C).

Multam fain
 
Simulatoarele sunt create acum cativa ani. De atunci ANR a mai intervenit asupra setului de intrebari folosit la examinare si simulatoarele nu au fost actualizate.
 
O intrebare, in simulatoare tot apar intrebari de genul "De la ce distanta aproximativa trebui sa fie vazuta o lumina clara rosie,in conditii de vizibilitate normala ?" sau "De la ce dinstante aproximative trebui sa fie vazuta o lumina obisnuita verde,in conditii de vizibilitate normala?"

Totusi printre intrebarile de pe Site-ul ANR(cele la sectiunea Permis D) nu apar aceste intrebari, din documentatia gasita pe Goagal iarasi nu gasesc o definire clara. In regulamentul RND, nu e nici o definire a a distantei, ci doar ce inseamna lumina x sau y.
Are careva idee unde sint definite distantele astea?
Multam fain
 
In RND, îl găsești pe site la ANR

PS: cel putin acum ceva vreme era acolo... acum nu mai gasesc nici eu
presupun ca au modificat ceva prin PDF, nu am idee... posibil in asa zisa "Anexa 5"

oricum, testele (cel putin ale mele) sunt bazate pe niste seturi de intrebari "produse" acum mai bine de 5 ani. Multe din ele nu mai sunt de actualitate
din pacate "tip" degeaba ca nu gasesc pe nicaieri actualizarea intrebarilor, sa pot modifica simulatoarele
cred ca o sa le si opresc, in curand
 
Ultima editare:
Văd că nu se încarcă bine pdf-ul de pe site-ul ANR.

Intensitatea luminilor și distanța de la care se văd se găsesc în anexa 5 de la RND.

Vezi pdf atașat.
 

Atașamente

  • ordin RND.pdf
    1.4 MB · Vizualizări: 13
Nicule, tu zici că nu se încarcă bine dar eu cred că au scos ei partea aia.
Și eu parca sa zic că era așa cum e in ce ai pus tu dar nu bag mâna în foc.
Mă gândesc că poate au scos tâmpeniile alea de întrebări din teste și de-aia au periat și PDF-ul cu RND-ul
Nimic sigur, doar presupuneri...
 
Clar, dar setul de întrebări rămâne totuși la latitudinea comisiilor ANR.
Aia zic eu, că poate le-au scos și din teste.
Ar fi interesant un feedback de la cei ce dau D-ul acum, să ne spună dacă le-a picat vreo întrebare cu distanțele astea
 
Am si eu o nelamurire la modul in care are loc obtinerea permisului.
La capitania unde am dat pentru permis, am facut un dosar(cu shina fireste) in care au fost incluse doar copiile(inclusiv dupa avizele medicale), le-au confruntat cu originalele si au scris pe ele ca sint conforme cu orginalul si am platit taxa.
Dupa examinare mi s-a zis sa vin din nou saptamina urmatoare(adica in circa 7 zile calendaristice!) cu actele in original+foto pentru a depune actele si sa culeaga semnatura ca sa imi faca permisul.
Mi s-a parut de noaptea mintii asta.
Nu am putut ajunge acolo saptamina aceea. Insa voi merge in curind asa ca vroiam sa stiu cum a fost la voi.
Chiar asa vi s-a intimplat si voua: trebuie un nou dosar cu aceleasi acte? In plus am fost informat ca trebuie sa platesc o alta taxa, pentru eliberarea permisului!
In cele citeva saptamini/luni scurse, nu s-a intimplat nimic, tot aceeasi scoala a ramas terminata, nu mi-au crescut inca doua miini, etc.
Inteleg necesitatea luarii semnaturii si a foto-ului, desi puteau sa isi monteze un aparat foto acolo conectat la un calculator si luau poza automat in calculator, insa un nou dosar cu aceleasi acte e pur si simplu de noaptea mintii.
Multam fain

PS Cit dureaza eliberarea permisului? Banuiesc ca va fi si o taxa de ridicare a permisului(sau tocmai le-am dat o idee) :shit:
 
La Capitania Timisoara, unde am sustinut eu examenul, am trimis actele prin email (ca sa nu fac un drum doar pentru inscriere), apoi am dus originalele si le-am predat in ziua examenului. Permisul l-am primit cam o luna mai tarziu (i-am rugat sa mi-l trimita prin curier, ca sa nu mai fac un drum de Timisoara doar pentru ridicarea permisului).
Deci, e nevoie de actele originale, dar nu inteleg de ce nu le-au luat din prima si au facut doar copii conforme.
In ceea ce priveste taxa pentru eliberarea permisului, aceasta se plateste ulterior examenului, doar pentru cei ce au reusit. Ceilalti nu primesc permis, deci nu e nevoie de taxa. Si da, a fost nevoie si de foto, le-am dus niste fotografii tip pasaport, pe care le-am predat impreuna cu actele pentru dosar.
 
Salutare,
Am citit informațiile referitoare la examen, mulțumesc pentru ajutor. Urmează sa dau și eu examen pentru C si D, până la urma ati avut ceva succes sa obțineți întrebările actualizate de la capitanie? Exista o carte ceva cu legislația? Gen cum este la examenul auto.

Mulțumesc
 

Back
Sus