Salut Ramian si bun venit pe forum.
Eu am o barca de 4,3 pe 1,65 cu care am strabatut Dunarea in toate conditiile imaginabile, in deplina siguranta. Am iesit si pe mare si lacurile mari din sudul Deltei, dar bineinteles fara sa ma aventurez pe vreme rea.
Barca de care spun am gandit-o, proiectat-o si construit-o singur, avand de la inceput ca target conformitatea cu categoria C de navigatie (valuri de maxim 2 metri si vant de maxim 6 Beaufort). In nici un caz nu spun asta cu vreun scop comercial, ci doar ca sa arat ca o barca bine gandita si facuta isi face treaba bine chiar daca e mai scurta decat "standardele" unora sau altora.
Prin urmare, cel mai bine e sa faci probe pe apa cu cat mai multe barci, ca sa stii ce sa urmaresti. Sunt destule barci demne de interes, si noi, si sh. Important e sa nu te grabesti si sa asimilezi intai suficienta experienta ca sa stii ce sa cauti.
Eu in schimb m-as feri de barcile mari, care au sau au avut inboard. Aceste barci sunt costisitoare, si la exploatare si la mentenanta, motoarele inboard de obicei sunt vechi si defectuoase, iar montarea unui outboard implica munca si cheltuiala mari, cu rezultate de obicei mediocre.
Pentru nevoile tale e suficienta o barca utilitara de 5 metri sau mai putin, cu un outboard mic si economic, fara multe briz-briz-uri in afara strictului necesar. Cunosc oameni care au renuntat la barci mari si confortabile pentru versatilitatea si economia unei barci utilitare de pana in 5 metri. Acolo cred eu ca trebuie sa te orientezi, dupa ce in prelabil ai testat cum spuneam cat mai multe barci.
Bookmarks