Ce tip de stație radio recomandați pentru navigație maritimă clasa C?

Ce tip de stație radio recomandați pentru navigație maritimă clasa C?

În primul rând, vă salut pe toți de pe aici, bine v-am găsit, sunt începător și pe forum și în domeniu, deși nu mai sunt chiar la prima tinerețe.
Sunt în curs de achiziție a primei bărci, cu care să ies la plimbare pe mare prin Grecia, Bulgaria, România și prin Deltă.
Vă rog pe voi să mă sprijiniți în luarea unei decizii privind stația radio de care am nevoie. Mă gândesc că voi avea nevoie în primul rând de aceste două puncte:

A. Alerte meteo. Ce mi-ar trebui ca să aflu, în Grecia fiind spre exemplu, că urmează să se strice vremea și trebuie să mă retrag spre marină? Există stații care și afișează sub formă de text aceste alerte? Sau alertele sunt emise exclusiv prin voce, în limba greacă? În acest din urmă caz, pot compensa cu vreo aplicație pe telefon? Care să fie aceea? Stația să fie fixă (25W) sau merge și una mobilă? De ce aș lua una mobilă în locul uneia fixe? Există vreun sistem similar NOAA în Europa? Cam cât de departe „bate” un telefon GSM când sunt în larg? Bănuiesc că și în Deltă mai sunt zone fără semnal, sau nu?

B. Localizare GPS în caz de urgență. Dacă cumva mă lasă motorul tocmai când sunt în larg, curenții mă duc departe iar vremea se strică, ce tip de caracteristică a stației trebuie să am? Sau în caz de avariere a bărcii și scufundare iminentă. O stație fixă cu DSC și GPS?

Mulțumesc!
 
Notificările, și nu doar meteo, se fac prin navtex, asta este ceva diferit de stația radio vhf. Îți trebuie receptor separat navtex și antena aferentă. Caută navtex receiver. De obicei nu este un echipament standard la bărci, așa cum e statia.
Pentru situații de urgență îți trebuie statie cu DSC dar pentru asta ai nevoie să deții mmsi de la ancom
Daca îți cumperi barcă, in teorie barca trebuie sa aibă stația proprie, fixă, cu antena la catarg.
Cu cât antena e mai sus cu atât recepția și transmisia se fac la distante mai mari.
O statie portabila care nu emite mai mult de 5w nu va comunica eficient la distanta mai mare de 4-5 mile
Indiferent de statie, mobila sau fixa, îți trebuie certificat radio de operator, este ilegal sa o folosești fara a deține certificatul
Un alt sistem pentru situații de urgență este baliza epirb. Alti bani, altă distracție. Caută epirb pe internet și vezi preturi. E posibil ca barca ce o cumperi sa dețină epirb dar nu știu exact cum se transfera la noul proprietar.
La fel și mmsi. Este posibil sa fie nevoie de resetarea mmsi din statia existența (daca are) și alocarea unui nou mmsi pe noul proprietar.
Vânt bun
 
Mulțumesc foarte mult pentru clarificări, Sebba! Nu știam de navtex, desigur nici că e un device total diferit de stație. Am uitat să specific câteva detalii: barca este nouă, cu motor. Am certificat de operator radio. Până la urmă, cum nu mi-a răspuns nimeni în timp util, am cumpărat o stație fixă VHF cu DSC+GPS marca icom model M330GE, pentru care am obținut desigur mmsi de la Ancom. De epirb nu cred să fie cazul.
Mulțumesc mult încă o dată!
 
Intrebari de fazan: Daca nu ai receptor navtex si antena pt el, cum altfel poti afla informatii meteo despre zona in care navighezi? Facem abstractie de notificari, ma intereseaza sa stiu daca exista posibilitatea sa urmaresc o prognoza meteo dintr-o zona anume, sa ma informez fara conexiune la net si fara sa-l pot suna pe unu' de acasa sa verifice cum sta treaba in zona in care ma aflu eu cu barca sau unde intentionez sa ajung. In cazul navigatiei costiere, semnalul internet e suficient de stabil pt a te informa in timp real despre situatia meteorologica dintr-o zona data? Seba, pt ca tu esti navigator, ai verificat cam la ce distanta de tarm se pastreaza semnalul de internet? Multumesc.
 
Depinde de locație, in Grecia aveam in unele locuri semnal cu net și la 20nm de coastă
Dar prognoza meteo nu e actualizata în timp real ci la anumite perioade de timp, in funcție de furnizor.
De obicei verifici vremea înainte de a pleca și apoi te rogi sa fie ce au zis (sau nu). :)


Sent from my MI 9 using Tapatalk
 
In legatura cu prognoza meteo din ultima perioada de timp, barometru ramane sfant. Pentru pasajele offshore, sextantul, in unele zone de navigatie, de la o zi la alta, devine mai precis si de incredere decat electronica.
 
sebba: ma refeream la semnalul de net in zona costiera de la marea noastra. Tu ai o barca care iti permite sa te duci mai inspre larg, de aceea era interesant sa-mi spui cam la ce distanta mai receptionezi ceva net.
simba_de_sailor: asa e, nu te poti baza exclusiv pe tehnica. Am citit undeva ca si americanii au reintrodus la academia lor de la Annapolis cursul de navigatie astronomica. Eu am urmarit pe youtube niste filmulete in care erau inregistrate cursuri de navigatie astronomica, dar in mom asta nivelul meu de cunostinte nu-mi permite sa ma pot orienta prin intermediul unui sextant. La nicio scoala din asta de barcagii de agrement nu m-a invatat cineva sa ma orientez cu sextantul. Incerc singur sa invat diverse lucruri.
 
Simba the Sailor: tabele alea din linkurile pe care mi le-ai aratat le voi salva in ereader. Ma gandesc sa-mi cupar un sextant,doar asa, de joaca, sa ma familiariez cu el. Asta imi e accesibil https://www.emag.ro/sextant-sea-clu...9283ae3c632a82e5237_1628878857&scenario_ID=49

dar asta e cam scump pt nivelul actual al cunostintelor mele https://www.bookharbour.com/davis-m...MI8bvYxtGu8gIVQEaRBR19xw-pEAQYASABEgJkTPD_BwE

Crezi ca ma grabesc cu ala de la emag, sau e un bun inceput pt a ma familiariza cu ceea ce presupune un sextant?
 
Fraților, lăsați sextantul in vitrina, sunt alte chestii mult mai importante și șansele să vă pierdeți pe Atlantic tind spre zero.
Mergi mereu spre apus și descoperi America. Că va fi Florida sau New York, tot aia e.

Sent from my MI 9 using Tapatalk
 

Back
Sus