Imi aduc aminte ca aveam aceleasi discutii referitoare la "iernare", dar la motociclete.
In principiu poti pregatirea pentru iernare a unui motor in 2 moduri: meticulos si nepasator. Ambele functioneaza la fel de bine, dar la primul ai mai multa satisfactie si risti sa strici mai mult
Sunt cateva elemente de care trebuie sa ai grija:
- carburatorul: scurgi benzina din el, sa nu se decanteze peste iarna
- uleiul: teoretic ar trebui sa-l schimbi cu unul ieftin peste iarna (cel ars se descompune in tot soiul de acizi care cica ataca cilindrul); primavara schimbi din nou cu unul bun de data asta, cu tot cu filtru daca e cazul
- bateria: deconectezi bornele, poti s-o duci in casa la caldura si s-o pui pe incarcator lent (desi am auzit si teoria conform nu pateste nimic bateria la frig daca e deconectata de la borne)
- lichidul de racire: daca tii motorul afara sa ai grija la inghet (procentul de antigel sa fie ok)
- in general il speli si-l cureti de mizerie, dai cu ulei/wd40/vaselina in punctele cheie
- daca vrei sa-ti dai de lucru, poti scoate bujia si puna un pic de ulei in cilindru, dupa care misti cilindrul cateva curse sa se unga peretii;
Acum in functie de timpul, cheful si abilitatile mecanice poti face una, toate, sau niciuna dintre manevrele astea. N-am experienta la motoare de barca, dar la motociclete am incercat "iernari" in diversele variante si n-am sesizat diferente notabile (cu exceptia bateriei, care e cea mai sensibila).
In general service-ul motorului facut la timp, cu piese si consumabile de calitate e sfant.
Bookmarks