Metoda inedita de rigidizare a focului

Vizitand site-ul postat de Levy despre barcile germane de tabla double-chine & bilge keeler - http://www.reinke-yacht.de/ , am intalnit o chestie destul de rara la sloopuri, anume intinderea coltului de mura al focului prin folosirea unui tip de tangon-ghiu, si rigidizarea marginii de fuga a focului cu balene:
10m.jpg

Asta ar insemna o intindere mai buna a focului, benefica la aluri de travers si vant strans, nu stiu insa cat de benefica la aluri portante, pentru ca nu se obtine forma de "balon" necesara. Ce stiti despre varianta asta de greement, anume cum ar imbunatati navigatia? Eu am sa incerc sa folosesc asa ceva, sa vedem ce iese. Banuiesc ca nu s-a raspandit din cauza ca e incomoda, nu se poate folosi roll-foc, si poate transmite socuri in straiul prova. Mai are o varianta asemanatoare de tangon pivotant Roberto Barros la una din barcile Multichine, dar neavand acces la site-ul lui, nu pot posta poza, poate ma ajuta Mircea.
 
Mircea, se poate te rog sa le salvezi si sa le uploadezi? Ca la mine iar nu se vad. (Dai un mic edit :) )
 
Spasiba, deci e vorba de Explorer 39, si nu Multichine cum am spus eu. Dupa cum arata, se vede ca la vant strans focul e destul de intins, pentru eficienta buna, iar la aluri portante, respectivul tangon pivoteaza si da voie focului sa faca ceva "burta", pentru a prinde vantul bine. Cred ca un avantaj e ca se diminueaza tensiunea in vela la coltul de scota, datorata intinderii la vinci. Sigur merge excelent ca foc autovoltant, avand prevazut traveller-ul necesar in prova catargului. O problema ar fi ca ocupa din spatiul puntii prova, si deci incomodeaza pe cel care face plaja acolo :). Ma gandesc ca e totusi cam problematic la manevre la prova, sau la volte cand se foloseste genovezul, caci tangonul pivotant ar impiedica alunecarea usoara a genovezului dintr-un bord in altul. Daca e totusi demontabil usor, nu mai sunt problemele astea.
 

Atașamente

  • image001.jpg
    image001.jpg
    20.9 KB · Vizualizări: 24
  • image002.jpg
    image002.jpg
    20.6 KB · Vizualizări: 23
  • image010.jpg
    image010.jpg
    11.8 KB · Vizualizări: 48
  • image011.jpg
    image011.jpg
    21.6 KB · Vizualizări: 24
  • image008.jpg
    image008.jpg
    24.7 KB · Vizualizări: 31
Oare varianta aceasta elimina necesitatea sinelor de ghidaj ale raiului? Ce manevre se folosesc pentru ajustarea marginii de intinsura a focului pe acest tangon? Cum mai controlezi adincimea focului la vint de travers? Nu devine de fapt o a doua randa? Cit despre traveler-ul focului autovoltant, Alex a pomenit despre el si fara acest tangon.
 
Din cate stiu despre aceasta solutie ea permite ajustarea coltului de mura pe ghiu cu o scota. Practic controlezi balonarea focului cu o scota suplimentara. Nu este foarte popular deoarece ghiul respectiv trebuie bine ancorat in puntea prova asta insemnand ca barca trebuie prevazuta din design cu asa ceva.
 

Back
Sus