Velier pe Dunare

salut , sant din galati, vreau sa mi iau un velier, inca nu mam decis de care.intrebarea este se poate naviga cu velele pe dunare??
 
- se poate numai in zonele de agrement, conform avizelor de navigatori. La noi este de la km 150 la km 155 mal drept, daca tin minte, ultimul aviz ce l-am vazut fiind acum cativa ani.
- depinde de velier: o yola sau ceva micut manevrabil usor ar putea merge in astfel de zone, ceva mai mare sigur nu.
- obligatoriu sa ai outboardul pregatit, nu se stie niciodata cant te lasa vantul
- sunt rare perioadele cu vant constant din E (pe firul apei) si multe alte aspecte.....mai multe iti pot spune Vali si Mihai.
 
Salut Danaie, depinde ce vrei să faci cu respectivul velier. Dacă vrei exclusiv plimbări scurte de weekend pe Dunăre sau de cateva zile în Deltă, cea mai bună alegere e o iolă de camping-sailing sau o barcă mică tractabilă cu cabină. Asta din cauză că ai costuri foarte mici de exploatare, şi iţi este uşor de invăţat şi manevrat barca. Cu o iolă te poţi da inclusiv pe apele cu adâncime mică, cum sunt Brateşul sau atâtea alte lacuri din Lunca şi Delta Dunării.
La o barcă mică eu de obicei am întotdeauna şi vâsle, fiind mult mai uşor de evitat obstacole precum vreo plaucă de setci sau ave, sau chiar vapoare, convoaie etc, insă motorul e obligatoriu. Dacă doreşti croaziere mai serioase, inclusiv pe mare cu ieşire din Dunăre, iţi trebuie o barcă minim clasa C, adică maritim costier până la 6 mile marine de ţărm.
Pentru zona Galaţi e aşa cum spune Vincenţiu, însă noi nu am avut vreodată vreo problemă când ne-am dat cu vele pe Dunăre, indiferent de zonă. Cel puţin in aval de Reni e o plăcere să faci sailing, Dunărea e lată şi foarte puţin circulată, şi din cauza reliefului - Podişul Bugeacului in nord si Munţii Dobrogei in sud, vântul se canalizează de-a lungul cursului Dunării. Am avut de cele mai multe ori vânt de est pe porţiunea Reni - Ceatal Chilia, care e un vânt excelent, spre aval navigi in volte, ajutat şi de curentul apei, si spre amonte ai vânt portant.
Şi in Deltă sunt multe zone excelente pentru navigaţia cu vele cu o barcă mică, atâtea lacuri din interiorul Deltei, sau complexul Razelm-Sinoe, un adevărat paradis nautic, sau cursul inferior al braţului Sf. Gheorghe, de unde poţi ieşi uşor pe mare. E însă foarte important să iei foarte in serios tot ce ţine de siguranţa navigaţiei, şi să fii prudent mai ales vizavi de bărcile cu motor, care de multe ori sunt conduse de tot felul de beţivi sau alţi inconştienţi. Navigaţia cu vele pe ape interioare e un hobby plin de satisfacţii, dar trebuie abordată cu aceeaşi seriozitate ca şi navigaţia maritima, din cauza paticularităţilor şi pericolelor specifice. Mult succes ;).
 
cred ca se poate, pacat ca nu ai voie :)

Din cate am citit prin regulamente, navigatia cu vele e interzisa pe canalele navigabile Dunare-Marea Neagra si Poarta Alba- Midia Navodari.
Pentru Dunare in sectorul romanesc, velistii au reguli de navigatie specificate, metode de semnalizare de zi si de noapte, singura interdictie pe care o stiu este pentru navigatia cu vele a navelor cu un tonaj mai mare de 50 T pe canalul Sulina.
Daca stii alta interdictie, da-o in vileag, ca la primavara vreau sa ma las usurel pe DUnare la vale. Si nu imi place la motor :)
 
, Cel puţin in aval de Reni e o plăcere să faci sailing, Dunărea e lată şi foarte puţin circulată, şi din cauza reliefului - Podişul Bugeacului in nord si Munţii Dobrogei in sud, vântul se canalizează de-a lungul cursului Dunării. Am avut de cele mai multe ori vânt de est pe porţiunea Reni - Ceatal Chilia, care e un vânt excelent, spre aval navigi in volte, ajutat şi de curentul apei, si spre amonte ai vânt portant.
Şi in Deltă sunt multe zone excelente pentru navigaţia cu vele cu o barcă mică, atâtea lacuri din interiorul Deltei, sau complexul Razelm-Sinoe, un adevărat paradis nautic, sau cursul inferior al braţului Sf. Gheorghe, de unde poţi ieşi uşor pe mare. ;).

Nu stiam despre vant pe portiunile de Dunare/delta de care spui acum la 4 dimineata, mister Night Guy :) Dar ai sintetizat mai sus motivele pentru care in fiecare seara adorm cu zambetul pe buze :)
In planurile pentru la vara totusi, trebuie sa gasesc si ceva documentatie despre vant in functie de perioade si sectoare de Dunare.
 
Daca ai nevoie de un marinar la bord, in masura timpului disponibil pot sa te insotesc cativa km.

Primul venit, primul servit! :) Am planuit aventura pentru sfarsitul lui mai, sa-i prind pe creativi la tabara de creatie :) In barca vom fi 4 la drum lung, nu-i bai sa apara si al 5-lea pe o portiune, mai ales ca e prieten cu alivencile si poalele-n brau :D
 
Ultima editare:
Pentru Florio :) un ajutor in planurile lui pentru vară, dar si pentru alti navigatori pe apele bătrânului Danubiu, poate si pentru TID. Poate sunt utile măcar pozele :D.
http://dl.fisier.ro/files/jhj5rfjaolilr3e/CPD.nrg.html

Multumesc! Eu chiar strang documentatie si fac liste cu micile sau marile prostiute care mi-ar indulci viata la bord (ma refer la gadilaturile pe care le am de facut la barca, imbunatatirile si dotarile ) . Daca va arat lista spuneti ca sunt nebun :D . Daca ma si auziti vorbind despre ea pe larg, va convingeti ! :D
 
Ultima editare:
Cu placere, mie mi-au fost utile in miile de km parcursi pe Dunare. Asa, ca să ne stârneşti, shăruieşte-ne şi noua din ce vrei sa mai faci la barca.
 
Ultima editare:

Back
Sus