Intrebari tampite...

Spuneti-mi ce indica sonaru, adancimea reala a apei, sau adancimea de la derivor la fundul apei?
:confused:
Mersi anticipat de raspunsuri...mai am si alte intrebari dn acelasi ciclu:eek:
 
Pai este foarte simplu, sonarul indica adancimea apei de la impulsor pana la fund, adica in traducere libera daca fixezi impulsorul pe varful derivorului o sa iti arate adancimea din varful derivorului pana la fundul apei, unde "fund" este ceva care poate produce ecou ultrasonic(adica cu o densitate mult mai mare decat a apei) de o arie destul de mare ca sa nu il categoriseasca procesorul sonarului drept obiect subacvatic.

Alte intrebari din acest ciclu?
 
Sonarul indica adancimea reala de la senzor la fund plus/minus un offset care se configureaza din setari. Ca sa fii sigur masori cu un fir cu plumb sa vezi ce zice sonarul :)
 
Exact cum au spus cei de mai sus: de la senzor pana la primul obstacol solid (fundul) .
Sonarele au in setari mai multe frecvente. In functie de asta, se seteaza si sensibilitatea afisarii.
La o sensibilitate mai mare, sonarul poate arata de pilda distanta pana la aglomerarea de alge de sub nivelul apei , in caz ca acestea au o densitate mai mare.
Testand aparatul in diverse circumstante, inveti sa-l intelegi si in functie de paleta coloristica, cu care afiseaza obstacolele .
 
Ok, deci tre sa intreb skipperu care-mi preda barca charter unde e pus senzoru... credeam ca la veliere e pus senzoru pe derivor, sau exixta vreo regula ceva.
Nu de alta, dar anu trecut, am ajuns accidental in stramtoarea Katina in apa de 1,2m si pescaju meu avea 1,5m si n-am atins nimic(in afara de puls 120/min) ceea ce ma facea sa cred ca mai aveam 1,2 m pana la derivor.
Mersi de raspunsuri
 
In 1.2 m de apa sub barca un bun skipper ar pune un crew in fata si nu ar citi sonarul, parerea mea, care este. You have eyes, you look.
 
Depinde si unde e senzorul, daca e in spatele derivorului afli prea tarziu ca era apa mica :D
 
Domnilor, sonda ultrason indica adancimea apei in functie de setarile aplicate. In manualul oricarei sonde ultrason este specificat cum se fac aceste setari.
Posibilitatile sunt:
1. Adancimea apei masurata de la senzor pana la fund (setare de obicei zero pentru valoare off-set).
2. O alta adancime in functie de ce off-set se introduce. Adica de la suprafata apei pana la fundul apei sau adancimea sun chila (se introduc valori negative sau pozitive pentru off-set in functie de ce doreste).
La barcile pentru charter sondele ultrason sunt de cele mai multe ori setate sa arate o adancime mai mica decat cea reala, pentru siguranta.
 
La barcile pentru charter sondele ultrason sunt de cele mai multe ori setate sa arate o adancime mai mica decat cea reala, pentru siguranta.

exact asta ne-a invatat si pe noi la curs, ca barcile de charter o sa iti arate adancime mai mica, asa ca e bine sa pricepi exact ce offset au pus si eventual sa il reglezi in asa fel incit sa iti arate adancimea reala.
 

Back
Sus