Atelierul de vele

Dacronul este ... dar accesoriile :confused: :confused: Habar n-am ce trebuie si de unde se pot lua, tu nu le poti obtine?

Păi e vorba de întăritură de pe margine, care poate fi o cordelină mai subţire (max. 3-4 mm şi cred că se găseşte în Brico, Prakticker, Baumax, etc). o chingă (fix de 20 mm de la mercerie), sau se poate face din acelaşi material ca şi vela, precum şi ocheţii. Dintre toate cea mai potrivită întăritură cred că este chinga de 20 mm, pt. că adaosul de cusătură pe margine mă gândesc să fie de 30 mm şi mă gândesc să trag două cusături, una cusătură pe margine dinspre interiorul velei pe chingă şi una pe cei 10 mm rămaşi de lângă chingă pe material. Plus de asta se coase mai uşor şi poate fi găurită, nu este ca şnurul. În acest fel când voi da gaură de ochet de 10 mm pe linia de lângă catarg din 25 în 25 cm, (vezi vela de mai sus), gaura va fi aproape de marginea velei, nu va străpunge (tăia, secţiona) chinga de tot şi nici nu va tăia cusăturile care vor prinde chinga de marginea velei. Încă nu am încercat să cos şnur de 3-4 mm. Cel de mai sus este de vreo şase mm, şi mi-a fost imposibil să-l cos cu maşina liniară. Sper că am găndit-o bine.
Ocheţii de pe marginea de lângă catarg sunt de 10 mm, din aceştia nu am, iar cei de la colţuri şi terţarolă sunt mai mari, de 15 mm parcă (mi-a rămas de la Nicu) şi nu-mi trebuie din aceştia din urmă.
Deci gândeşte-te cum vrei să fie întărită pe margine şi faci rost (şnur sau chingă) de lungime = bază + catarg + 1-1,5 m sau de jur împrejurul velei, dacă vrei să o întăreşti peste tot, şi ocheţi de 10 mm. Dacă o întăreşti cu dacron să ai în plus vreo 2-3 m. Să-mi spui dacă vrei să o întăresc cu piele în părţile solicitate.
 
Ultima editare:
Azi pe înserat am terminat şi vela lui Împăiatu. Eu sunt mulţumit cum a ieşit. Din păcate e seară şi nu am putut să o fotografiez bine, să o întind de la balcon, nici nu prea am cu ce, pozele nu cred că sunt prea reuşite, am vrut să surprind detaliile, pentru a vedea calitatea lucrării.
Am făcut-o fără piele, aşa a fost comanda, cu două linii de terţarole, capsele pe colţuri şi pe linia catargului le va pune proprietarul pentru că nu mi le-a procurat din timp şi s-a oferit el, eu urmând să plec la mare, iar sâmbătă sau duminică Împăiatu vrea să lanseze la apă skiff-ul pe care vroiam să-l fac eu dar pînă la urmă la făcut el, la sugestia mea.
AM pus poze din diferite etape de execuţie.
Urmează Nicu cu focul şi byteworks cu randă şi foc, în paralel.
 

Atașamente

  • Imag073.jpg
    Imag073.jpg
    20.2 KB · Vizualizări: 83
  • Imag086.jpg
    Imag086.jpg
    16.8 KB · Vizualizări: 72
  • Imag085.jpg
    Imag085.jpg
    11.9 KB · Vizualizări: 75
  • Imag083.jpg
    Imag083.jpg
    14.6 KB · Vizualizări: 78
  • Imag078.jpg
    Imag078.jpg
    32 KB · Vizualizări: 78
  • Imag077.jpg
    Imag077.jpg
    17.1 KB · Vizualizări: 73
  • Imag076.jpg
    Imag076.jpg
    17.2 KB · Vizualizări: 76
  • Imag075.jpg
    Imag075.jpg
    16.1 KB · Vizualizări: 74
  • Imag074.jpg
    Imag074.jpg
    19.1 KB · Vizualizări: 79
  • Imag100.jpg
    Imag100.jpg
    26.5 KB · Vizualizări: 69
  • Imag096.jpg
    Imag096.jpg
    14.4 KB · Vizualizări: 63
  • Imag101.jpg
    Imag101.jpg
    31.7 KB · Vizualizări: 81
  • Imag098.jpg
    Imag098.jpg
    28.4 KB · Vizualizări: 69
  • Imag094.jpg
    Imag094.jpg
    16.3 KB · Vizualizări: 68
  • Imag092.jpg
    Imag092.jpg
    19.8 KB · Vizualizări: 69
  • Imag091.jpg
    Imag091.jpg
    14.3 KB · Vizualizări: 73
  • Imag089.jpg
    Imag089.jpg
    17.4 KB · Vizualizări: 75
  • Imag088.jpg
    Imag088.jpg
    12.9 KB · Vizualizări: 76
  • Imag087.jpg
    Imag087.jpg
    13.4 KB · Vizualizări: 78
  • Imag084.jpg
    Imag084.jpg
    19 KB · Vizualizări: 75
Ultima editare:
in momentu' asta am terminat si eu proba velei pe batzu ala vertical si pe cel orizontal (nu stiu cum se numesc) :D!
vecinii s-au obisnuit deja cu aterizarile si decolarile extraterestrilor de la mine din curte ,asa ca o vela fluturand prin ograda mea nu-i mai mira , fiindca tre sa precizez ca toata tarasenia s-a petrecut afara ,cu cele doua betze ,mai sus pomenite , aranjate in curte ! :D ziua asta s-a terminat intr-un mod fercit pt. mine ! asta va doresc tuturor!
Lipane bacsi ,merci din sufletul meu mic , meschin si perfid! TE IUBESC!
fara a mai avea nevoie de vreo introducere , dati-mi voie sa vi-l prezint pe ...................... LIPAN !!!!
 
Da niste balene cat de mici ? macar pe marginea de cadere ?
Lasa ca mesterul Lipan trece la next level, cand o sa dea si niscai dungi pe vele sa poata omul sa vada adancimea si mai pune si fumuri sa vada omul cum e reglata vela, sa te tzii atunci cupa Lipan la caiac :))
 
Batzu ala vertical si pe cel orizontal X si Y or fi.
Mai merge spus si un pas mic pentru om dar mare pentru omenire.
Desi nu am probat vela , eu sunt entuziasmat de ea. de croire cusut manopera in general, dar mai ales suflet .
Stiu ca sunt mai multi in Romanica noastra care mai fac vele dar nu te poti apropia in nici un fel.
 
Dom' Lipan, jos palaria....sincer...am cusut la viata mea (aveam vreo 6 ani cand a cumparat tata primul Singer din familia...il mai are si acum...vreo 2 ani am fost fascinat de masinaria aia, cum coase ea pe ambele fetze...), da' maruntzishuri, nu ce faci talica aici...aprecieri sincere...pana cand o veni ziua sa-mi fac si velier, o sa ajungi scump de tot...n-o sa ma mai coste o zi de plimbare pe lac, ci cate o saptamana...da' vad eu cum fac, si tot la matale apelez...

PS: ai luat Brother-ul ala pana la urma? daca nu, nu dispera: sunt multe ateliere de croitorie care au cam ramas fara obiectul muncii, si e posibil sa gasesti ce cauti, pana la urma...daca nu dai de ele prin Bucuresti, cautam si noi prin provincie...eu am acasa o masina de cusut compacta, electrica, luata de la Quelle, care coase vreo 18 modele diferite, inclusiv zig-zag...tata mai are si acum o masina electrica de la Cugir, cu came, si aia coase zig-zag...nu ar fi mai rentabil sa cumperi asa ceva (e mult mai ieftin...) decat monstrul ala de Brother? Stiu ca-s limitate la grosime, pe la 2-3mm, da' cat de groase sa fie cusaturile pentru iolele noastre de lac?
 
Nu ştiu la care Brother te referi căci am unul industrial care coase ca aceasta http://www.youtube.com/watch?v=9UwKXSX0wTM la 220 V care are face o cusătură perfectă (sunt bolnav cu asta) şi zilele acestea îmi cumpăr o Minerva (astă este Brother-ul la care te referi, cred) tot o maşină industrială care are zigzag de 10 mm lăţime. Dacă ai citit topicul până aici ai aflat probabil toate astea.
Avantajul maşinilor industriale este productivitatea (majoritatea ajung la 3000-5000 de împunsături pe minut), ca să nu mai zic preţul, având în vedere căderea pieţii. Nu este de colea să dai un preţ pe o maşină industrială care este mai mic chiar decât pt o maşină casnică pe care o iei din supermarket. Ca să nu mai vorbim de fiabilitatea fiecăreia.

De fiecare dată când mergeam prin alt oraş căutam un anumit tip de maşină.
Există o maşină de brodat veche precum Singer-urile, Cornelia îi spune, care aplică un fir de mătase cu un fir de aţă obişnuit, cusătura fiind cu un fir, nu cu două, obişnuit.
Ştiu pe cineva care are vreo trei asemenea maşini dar nu am acces la ele - Doina Levintza. De altfel, majoritatea creaţiilor vestimentare ale Doinei Levintza se bazează pe această maşină. Cu ajutorul acestei maşini ea practic reinventează materialele, îşi creează propriile materiale.
Da, mai aflaţi un lucru, am lucrat pentru o scurtă perioadă de timp şi lui Doina Levintza.
Dacă ştie cineva pe undeva o asemenea maşină, sunt amator.
Drak, cred că am ieşit din topic, mă opresc aici.
 
Dacă ştie cineva pe undeva o asemenea maşină, sunt amator.
Drak, cred că am ieşit din topic, mă opresc aici.

Pai cum sa crezi ca ai iesit din topic... Avem nevoie si de blazoane frumos brodate ... pe vela ... sau pe vreo bluza din echipamentul de Ave'nTura ! :noroc:
 
Ale vieţii valuri. De intrat am mai intrat pe forum, de lucrat am mai lucrat, dar de postat mai puţin. Explicaţia este că am avut porbleme de sănătate. Acum o lună de zile m-am operat la urechea dreaptă de otomastoidită, urâtă operaţie.

Dar să trecem la ale noastre. De lucrat am lucrat randa şi focul lui byteworks. Sunt în stadiu final, de întărit pe margini şi montat capse. Ştiu, ştiu, pozele la sfărşit cu velele gata, etapele rămân acelaşi, descrise până aici.
Însă bucuria pe care vreau să o împărtăşesc în acest post este că ieri (27 iulie) după vreo câteva ore de chinuială mi-am făcut o masă de croit vele de toată frumuseţea.
Dimensiuni : 5400x1700 mm. Să tot croieşti pe ea.
Mă săturasem să stau chircit pe jos şi să trasez velele direct pe material. Această masă aşteaptă de vreo 4 luni să o fac. Dă-i măsurători, aprecieri, intră, nu intră, trece pe scară nu trece.
Păi dimineaţa a venit fratele meu, am dat jos din pod materialele pentru cele patru capre ce vroiam să le fac: popi şi scânduri, rămaşi(se) de la construcţia casei, am făcut un tipar, că aşa îmi place să lucrez, am tăiat elementele caprelor la un circular care ne-a cam dat bătăi de cap pentru că nu era discul bine centrat, le-am asamblat, după care m-am dus în capătul străzii, pe şos. Chitilei să îmi iau palul de la un atelier de tâmplărie, două bucăţi a câte 1700x2700. Le-am pus pe maşină că erau mari şi grele ale drak.
După care a urmat .utaiul. Cum să urcăm noi doi bărbaţi pe un gol de scară, până în pod unde am atelierul, adică două nivele, o bucată de pal de circa 50-60 kg. Scripetele (folosit la construcţia casei) nu-l găseam, pe scări nici atât, că era foarte lat ( de altfel lăţimea am stabilit-o în aşa fel încât să-mi intre pe golul de scară şi să-mi permită să întind materialul pe toată lăţimea lui 160 cm). Ne-am uitat, ne-am uitat, dar de urcat în pod nu am reuşit dar nici nu am renunţat. Am apelat la soluţia extremă, cele două bucăţi de pal le-am tăiat în lungime pe din două, adică 2700x850, după care am zburat cu ele pe scări.
Şi uitaţi ce a ieşit.
Acum, adică a doua zi, sunt rupt, am o febră musculară de mă mişc în reluare.
Nu am reuşit să imi iau maşina de cusut zigzag nu pentru că nu am putut sau nu am vrut, ci pentru că moşul de la care o luam nu avea timp să mi-o prepare pentru cumpărare. Aşa că am renunţat. Dacă merge treaba bine cu vele, adică săriţi cu comenzi de numai fac faţă, o să-mi iau una. Poate mai pe la anul. Deoacamdată am la ce lucra.
Vineri mă urc în pod să-mi regândesc atelierul din punct de vedere ergonomic, după care îi dau în cap microbului, adică termin velele lui byteworks.
Acum m-am întors la dosarele mele, f...le/mă..
Numai bine.
 

Atașamente

  • Imag108.jpg
    Imag108.jpg
    53.8 KB · Vizualizări: 76
  • Imag107.jpg
    Imag107.jpg
    35.7 KB · Vizualizări: 85
Ultima editare:
Salut Lipan

Faina treaba cu atelierul. Felicitari. O masa de lucru din asta mare va trebui sa-mi fac si eu, numai ca o sa o montez in pivnita, ca e mai racoare decat in pod ( la mine in pod vara sunt si 45 de grade ).
 
Bravo pentru initiativa , insa ai multi pasi de facut pentru a avea o abordare profesionista in proiectarea si realizarea de vele bune. Fa rost de un soft de croit vele si studiaza evolutia tehnologiilor si a proiectarii la marii producatori : Elvstrom , NorthSails , Quantum , etc.

Sigur ca nu vei face in pod vele de curse laminate , dar macar cele din dacron ar trebui sa fie corecte dpdv curburi , cusaturi ,prinderi , reglaje , etc.

Si ar mai trebui sa studiezi tehnologiile de reparatii de vele ...

Oricum , succes !
 
Fa rost de un soft de croit vele si studiaza evolutia tehnologiilor si a proiectarii la marii producatori : Elvstrom , NorthSails , Quantum , etc.
Sigur ca nu vei face in pod vele de curse laminate , dar macar cele din dacron ar trebui sa fie corecte dpdv curburi , cusaturi ,prinderi , reglaje , etc.
Si ar mai trebui sa studiezi tehnologiile de reparatii de vele ...
Oricum , succes !

Domnule Ambrozie, mulţumesc!
Lucrez în două programe sailcut, aşa că velele au curburile lor, aşa cum le scoate acest program free.
Nu am de gând să fac vele de competiţie sau traversade. Nu am de gând să fac bani din asta. Făcutul velelor nu este o muncă uşoară care se învaţă imediat. Am văzut asta în filme şi pe bloguri. Cu ajutorul lui skipper (să-i dea Dumnezeu sănătate) care mi-a şi recomandat-o, am achiziţionat de pe eBay o carte - The Sailmaker's Apprentice" - scrisă de Emiliano Marino, o carte excelentă cu 500 pagini şi 700 ilustrate, în care arată totul, sau aproape totul, despre vele, cum se repară, cum se proiectează, cum se execută, cu ce se execută. Skipper îi zice biblia velelor. Dacă voi învăţa şi aplica măcar 25 % din ce se scrie în această carte eu voi fi mulţumit. Nu vreau şi nu am timp să ajung să fac vele aşa cum sunt ele prezentate în această carte. Vreau să omor doi microbi în acelaşi timp, unul mai vechi, croitoria, şi unul dintr-o viaţă anterioară, navigaţia cu pânze. Vreau să fac vele pentru dayboat-uri, pentru membrii acestui forum şi pentru cei care iubesc bărcile cu pânze, care nu au maşină de cusut în zigzag şi masă de croit, la preţuri omeneşti, de dumping.
Numai bine
 
Baga mare, Lipane. Parerea mea e ca un hobby reclama o abordare profesionista (aceasta fiind chiar antagonica cu esenta hobby-ului). Imi amintesc ca atunci cand jucam fotbal pe maidan mai venea cate unul cu abordari profesioniste (de genul: echipament original, jambiere, ghete cu crampoane etc). Aia erau cei mai slabi la fotbal, dar cei mai bine pregatiti logistic si, evident, tinta tuturor mistourilor, fiindca nu ne adunam acolo ca sa facem performanta.
Ca sa parafrazez un citat celebru: Daca nu in pod, atunci unde? ...b-)
:noroc:
 
Deşi am zis mai sus că las pe la anul, s-a ţinut cineva scai de mine să-i cumpăr o maşina de cusut în zigzag şi iată de o oră sunt fericitul proprietar al unei maşini de cusut în zigzag, 10 mm lăţimea zig zag-ului industrială, Minerva, cehoslovacă, 380 V (staţi liniştiţi că-i am şi pe ăştia în casă). 1200 lei am dat pe ea. Voi avea productivitate mărită acum. Comenzi să fie. Acum atelierul are 6 maşini.
Mâine plec şi eu câteva zile la Râşnov. Ştiind că am făcut această achiziţie plec în concediu fericit. Concediu plăcut şi vouă.
 
Ultima editare:
Acum o oră am terminat şi eu, cam greu ce-i drept, am avut şi nişte probleme cu nişte ocheţi, ba de sănătate, ba am fost şi eu pe la Râşnov, randa şi focul Lynx-ului lui byteworks.
Problema cu ocheţi a fost acum 2 săptămâni când am cumpărat nişte ocheţi de la Hornbach şi când am ajuns acasă ineluşul de la ochet nu intra în celălat element, cu alte cuvinte, cele două elemente de la ochet erau de dimensiuni diferite. Deci ţeapă. Când m-am dus ieri la ei să-mi iau exact ce-mi trebuie la raft am întâlnit aceiaşi problemă şi le-am arătat-o şi lor. Acum mi-am luat după îndelungi comparări ocheţii potriviţi.
Azi i-am montat şi iată-i pe cele două vele. Scuzaţi calitatea pozelor.
Despre calitatea lucrării îl las pe client să vorbească, peste vreo săptămână, dacă o să fie mulţumit, când or ajunge velele la el.
 

Atașamente

  • 012.jpg
    012.jpg
    31.8 KB · Vizualizări: 60
  • 011.jpg
    011.jpg
    35.5 KB · Vizualizări: 55
  • 010.jpg
    010.jpg
    27.3 KB · Vizualizări: 60
  • 009.jpg
    009.jpg
    25.4 KB · Vizualizări: 58
  • 008.jpg
    008.jpg
    43.1 KB · Vizualizări: 63
  • 006.jpg
    006.jpg
    24.7 KB · Vizualizări: 82
  • 005.jpg
    005.jpg
    56.8 KB · Vizualizări: 78
  • 004.jpg
    004.jpg
    48.8 KB · Vizualizări: 67
  • 003.jpg
    003.jpg
    46.1 KB · Vizualizări: 72
  • 013.jpg
    013.jpg
    36.7 KB · Vizualizări: 60
Cum ziceam, acum 5 zile, într-un alt post pe aici pe undeva (http://www.barcaholic.ro/showthread.php/1360-Vele-pentru-caiac-canoe) am fost pentru prima oară la Istanbul (şi nu Istambul cum am scris în acel post).
Un megaoraş incredibil.
În prima zi, am vizitat celebra Moschee Albastră, Sfânta Sofia şi Top Capi (sper că am scris bine căci nu am verificat) după care am trecut la lucruri mult mai serioase, respectiv m-am pus să caut ocheţi pentru vele şi material de vele.
Am mers prin marele bazar şi arătam celor care vindeau pielărie ocheţi şi mostre de dacron care le luasem de acasă. Unul m-a îndrumat către cartierul Mercan (mergean se pronunţă). Când am intrat în acest cartier am întrebat patru turci mai bătrâni unde se vinde materialul respectiv, unul dintre ei a mers cu mine pe nişte ganguri şi m-a dus la un turc care nu avea asemenea material, dar care l-a rândul lui m-a dus la un altul unde am găsit un material peliculizat care nu mă mulţumeşte. Am o mostră care vreţi să vedeţi. Aici în schimb am dat de un basarabean care m-a îndrumat printr-un gang către un loc de unde mi-am luat 1000 de ocheţi de 8 mm şi 1000 de 12 mm, plus dispozitivele de montat aferente.
Am dat pe toate 30 USD. Cu două zile înainte în ţară mi se ceruse pe acelaşi lucru, la o firmă grecească, 900 lei adică vreo 260 USD. Numai pe dispozitivele de montat mi s-a cerut la Istanbul 3 USD, pe când în ţară mi-au cerut 200 de lei adică vreo 60 USD. În ţară nu ştiu dacă făceam pe undeva dispozitivele cu 10 USD.
Mulţumesc pe această cale lui Jan care s-a oferit să ne facă, pentru cine interesează preducele şi alte dispozitive.
A treia zi după ce turcii mă trimiteau de la unul la altul, bine intenţionaţi de altfel, am găsit la un turc un material pe care îl aducea din Coreea.
Nu este dacron. Este ceva mai subţire, peliculizat pe o parte, care pare că nu se întinde şi nu se sfâşie, şi care sper să meargă. Am luat 50 metri.
Pe cine am întrebat nu ştia de vreun loc unde să se comercializeze accesorii pentru veliere-bărci. Voi căuta data viitoare, căci s-ar putea să mă mai duc pentru că a început să-mi placă.
 
Ultima editare:

Back
Sus