Lumea mirifică a Teuzului

Arthur este poştaş, iar în timpul liber, un pasionat ornitolog şi în general un mare iubitor de natură. Îmi amintesc prima vizită la el acasă, pe strada Aviatorilor nr. 7, unde mi-a deschis uşa din scânduri invitându-mă să-l urmez prin tunelul de vegetaţie parcă fasonat cu maceta, până în luminişul din faţa casei, unde zburătăceau câteva găini, doar de decor, căci Arthur n-avea inimă să le pârpălească în tigaie. De n-ar fi fost zgomotele oraşului, pe care zidul dens de vegetaţie nu reuşea să le oprească, m-aş fi putut crede un naufragiat pe o insulă neştiută de om ... dar asta a fost demult. Zilele trecute m-am întâlnit cu Arthur în oraş şi din vorbă în vorbă, povestindu-i de noul caiac pentru care eram în căutare de itinerarii, am aflat de la el despre un râu ce putea fi interesant, printre ultimele sălbatice de la noi, cu nuferi şi sălcii boltite de la un mal la altul. Sumara descriere a fost deajuns pentru a mă stârnii să programez pe loc o ieşire, însă vremea habar n-avea de planurile mele şi în acel weekend ne înecă moralul cu o ploaie mirosind a toamnă timpurie. Sezonul caiacelor părea să se fi terminat dar imaginea râului sălbatic nu-mi dădea pace şi într-o dupăamiază, profitând de vizita lui Mike, vechiul meu coechipier de pe Kursk, am fugit de la servici, am pus caiacele pe Baghera şi am luat direcţia Teuzului.

attachment.php

O investigaţie pe Google Earth mi-a dezvăluit imaginea unui râu de câmpie, dantelat în zeci de meandre, pe alocuri deversând pe câmp în mlaştini neregulate. Mi-era clar că energia de relief era cvasinulă, ceea ce ne dădea speranţe că ne vom putea mişca cu caiacele atât în amonte cât şi în aval, sau cu alte cuvinte, că ne puteam întoarce cu propriile forţe la maşină. Am văzut Teuzul de pe podul dinaintea localităţii Şepreuş şi da, era chiar mai mult decât îmi imaginasem!

attachment.php

Am parcat imediat iar caiacele, ca doi ogari asmuţiţi asupra vânatului, au început să amuşine cu etravele nervoase în dreapta şi-n stânga, începând de sub pod, într-un fel de lac acoperit cu nuferi galbeni şi bordat de trestii şi sălcii.

attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php

Ne părea rău să tăvălim nuferii dar altă soluţie nu aveam şi după ce am explorat lacul am ochit locul de deversare a râului şi am luat-o în amonte pe canalul îngust.

attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php

Ceea ce acasă mi s-a părut fantastic se întorcea acum împotriva noastră şi astfel, sălciile boltite de la un mal la altul, combinate cu crengile aduse la viitură, se transformară în veritabile baraje pe care trebuia să le distrugem în încercarea de a înainta, apoi, uneori trebuia să ridicăm ramuri bogate muiate în unda tulbure a Teuzului şi să trecem pe sub ele, cu riscul de a ne nămoli hainele. În scurtă vreme ne-am transformat padelele în macete şi astfel am pătruns în lumea misterioasă şi tăcută, ascunsă de ochii muritorilor de ziduri compacte de vegetaţie ce borda malurile. Uneori târam burţile caiacelor pe adevărate covoare din frunze de nuferi, altă dată îngropam padelele într-un strat gros de plante plutitoare ce formau un fel de plauri iar altă dată ne trecuram prin defileele dintre rădăcinile golaşe ale unor specii autohtone de mangrove. Era mai mult decât am sperat şi chiar de aceea, sălbăticia extremă ne dădea de furcă obligându-ne să abandonăm mai repede decât am fi vrut.

attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php

Ne-am reântors acasă odată cu înserarea, cu regretul că n-am apucat să explorăm şi alte porţiuni ale râului. Un lucru însă era sigur: la Teuz vom reveni!
 
Ultima editare:
comentatorul tahionic

gata,
faine lacuri aveti voi pe google earth mah.
Ce frumos se vad unghiurile ratustii de lemn.
Ia sa vedem ce gaseste gugaleartu la noi in zona.

PS: sa se tina cont ca am comentat inaintea postarii threadstarterului.
 
Ultima editare:
Teuz reloaded

Vă mai aduceţi aminte de Teuz? Eu da!
Weekendul părea închis din cauza vremii. Sâmbătă a plouat aşa că m-am refugiat în atelier (mi-au picat bine câteva ore neântrerupte de lucru) dar duminica părea uscată, drept urmare ne-am gândit iute la o tură scurtă. Şi ce altceva putea fi mai nimerit, decât să admirăm natura sălbatică a Teuzului? Împreună cu Cosmina am suit caiacele pe Baghera şi după ce ne-am delectat cu o pizza în Salonta, am tras la piciorul podului din Mişca (jud. Arad).

teuz1.JPG

Vremea era excelentă: un amestec de soare cu nori, fără vânt.

teuz2.JPG

Teuzul este un râu pipernicit. Plimbarea cu caiacele nu e interesantă în sine (apă mică, vegetaţie abundentă ce frânează alunecarea), însă zona e excelent utilată cu o mare varietate de specii de floră şi faună, ceea ce face deliciul fotografului.

teuz3.JPG


teuz4.JPG


teuz11.JPG


teuz9.JPG


teuz8.JPG


teuz10.JPG

Aval de podul amintit cursul Teuzului e lat (cu aspect de "baltă") cam 3 km, după care se ingustează la dimensiunile unui modest canal, unde începe "jungla".

teuz13.JPG


teuz14.JPG


teuz17.JPG


teuz16.JPG


teuz18.JPG



Curentul e cvasinul aşa că se poate reveni la maşină cu propriile forţe.

teuz20.JPG



teuz21.JPG


teuz12.JPG


teuz25.JPG


teuz28.JPG


teuz27.JPG


teuz29.JPG


teuz30.JPG

V-am convins? Dacă da, vă informez că Mişca e la 55 de km de Arad şi la 77 de km de Oradea (cele două municipii din apropiere).
 
Ultima editare:
super. pozele spun totu...ratustele sunt totale... dar sunt de casa ca nu am vazut rata salbatica alba.
ma bucur pt voi ca ati avut timp fain si v-ati deconectat de agitatia de zi cu zi.. la mai multe iesiri.!
 

Back
Sus