"Marea dintre munti" - lacul Izvorul Muntelui, Bicaz, 1 mai 2010

Am fost in weekendul de 1 mai pe lacul Izvorul Muntelui, mai deseori numit Bicaz, cu barca Lynx 14 in regim motorizat, cu echipaj de 4 adulti si un copil.
Sosirea la fata locului a fost vineri pe la ora 16, am dat barca la apa in partea de vest a barajului, dupa stabilimentul turistic de acolo, sunt vreo 2-3 locuri bune. Bariera alb-rosu, care cica tine de Apele Romane, era deschisa, am vazut alte cateva barci puse sau luate la/de pe apa acolo. Am dus barca la pontonul Capitaniei, chiar in spatele birourilor am avut onoarea sa ne ajute chiar seful Capitaniei, foarte amabil, cheiaj 0 lei. Cazarea a fost la casute unde am mai stat de cateva ori. Ieftin, rezonabil, mai putin programul de seara caracteristic romanilor, muzici din 3 directii, hohote, racnete etc.
Sambata a fost programul de excursie, am luat lacul in lung de la baraj la coada, si retur. A fost cald, soare, fara vant mai putin o mica portiune intr-o zona ingusta. N-am avut evenimente negative, barcuta a mers onest, cu maxim de 18 km/h dar in general la jumatate de motor, 12-14 km/h, sunt zone unde sunt lemne si alte obstacole care trebuie ocolite, in slalom. Peturi, slapi, gunoaie, destul de multe dar mai putin ca in alti ani. Pe malul vestic langa baraj se colecteaza peturi in saci de plastic.
Plecarea a fost duminica la amiaza, am scos barca prin partea estica, dupa port, pentru variatie. Aici se coboara pe un drum oblic in coasta, trebuie coborat cu spatele sau daca remorca e usoara, cazul nostru, coborat cu fata si intors remorca desprinsa de masina.

Ca o concluzie, si remarci personale: a fost o actiune nautica frumoasa si reusita. Ca puncte negative, gunoaiele si lemnele de pe luciul lacului, si lipsa facilitatilor specifice. Pe un lac cu linia tarmului de 100 de km, inafara de chestiile de langa baraj, nu este decat o pensiune mai rasarita (Menta, in Ruginesti) cu debacader, si 2 zone cu camping si corturi, la Ceahlau si Baicu, dar fara debarcader. Va dati seama cum ar fi fost daca lacul era in Elvetia, Germania, Franta sau Italia? Deasemenea, foarte putine barci, poate maxim 5 in acelasi timp pe un luciu de apa cu o asa suprafata ...

Iata cateva poze, mai multe in album.

Lynxul legat in spatele Capitaniei.
a_SDC12137.jpg


Portul, hotelul plutitor si cel de pe tarm, casutele lacustre.
a_SDC12142.jpg


Barajul.
a_SDC12149.jpg


"Cascada", tunel care cica vine de la Tarcau.
a_SDC12152.jpg


Ceahlaul.
a_SDC12166.jpg


Zona Baicu, casute, corturi.
a_SDC12171.jpg


Catre pensiunea Menta, pe malul estic al lacului, in satul Ruginesti.
a_SDC12169.jpg


Interiorul restaurantului de la pensiunea Menta, am luat o cafea, sucuri. La intoarcere am oprit din nou, de data aceasta pentru pastravi la gratar cu mamaliguta si mujdei, cu palincuta de inceput din partea casei.
a_SDC12177.jpg


Debarcaderul si pensiunea Menta.
a_SDC12179.jpg


Am lasat pensiunea in pupa.
a_SDC12181.jpg


Catre coada lacului.
a_SDC12185.jpg


Pe maluri pomii in floare sunt in sarbatoare.
a_SDC12186.jpg


Ceahlaul vazut de la nord, din satul Ceahlau.
a_SDC12191.jpg


Barca la mal, sub zona de casute din satul Ceahlau.
a_SDC12199.jpg


Vaporasul (Capitaniei cred) trage si el la mal, intr-un mic estuar mai la nord.
a_SDC12212.jpg


Adica pe aici undeva; vara e zona de campare.
a_SDC12216.jpg


Primavara pe munti.
a_SDC12218.jpg


Si am ajuns in coada lacului, la Poiana Largului. Ca sa fim siguri ca am ajuns, am si esuat un pic, ca urmare am facut baie la picioare, sa usurez barca si sa o imping vreo 10 metri.
a_SDC12228.jpg


Viaductul de la Poiana Largului ramane in pupa.
a_SDC12235.jpg


Inca o portie de primavara.
a_SDC12238.jpg


Secundul la timona, si Ceahlaul.
a_SDC12237.jpg


In viteza.
a_SDC12240.jpg


Acostare intr-un golfulet.
a_SDC12248.jpg


Duminica, inspre casa, vedere peste lac catre Ceahlau.
a_SDC12258.jpg
 
Foarte frumos! Ceva impresii despre cum s-a comportat Lynx-ul cu pasageri? Cum a fost "viata la bord" in cabina?
 
Cabina n-a fost folosita decat ca depozit, fiind foarte frumos si cald afara iti dai seama ca n-a vrut nimeni sa stea acolo. Cat despre pasageri, spatiul e destul pentru 5, fara sa se calce in picioare; fetele s-au simtit in siguranta, una din ele fiind chiar la prima iesire pe apa, si asta spune multe despre barca.
 
Pentru mine, mai obisnuit cu marea de la munte decat cu marea cea mare, imaginile tale sunt foarte atractive. In plus, Ceahlaul din fundal face toti banii. Merci!
 
felicitari, mister byte... se vede ca esti "muscat" rau de tot...asta vine de la unu' care s-a dat si cu planorul, si cu avionul, si acum vrea si cu barca...mai ales ca eu ti-am vazut febletea in hardughia din curtea lu' mister Vali, cand era la stadiul de placaj epoxat abia...asta prin februarie...hihihi...sa-ti traiasca, si s-o folosesti iubit si fericit...bun vant de mare larg (mi-au spus mai multi ca e mai bine asa decat de pupa...), si zeii nautici sa-ti vegheze escapadele acvatice...

Ce n-am aflat, nici din topic-ul cu constructia, nici din cel cu prima calatorie: numele copaii...ca doar n-o sa-i zici Lynx 14... pune si tu ceva mai personalizat...vezi ca mister Crocodiludiludilu are talent la ales nume de barci...:lol:
 
Barca nu e botezata oficial inca, cu sampanie si restul, dar nume are: "Val vartej" :eek::eek::eek:

BTW, la Pitesti in hangar e(ra) un avionas care a trecut si pe la mine, YR-5099, clona italieneasca de Ikarus C22.
 

Back
Sus