Ecologie

Excelent Ciby ! Dar trebuie sa dai cateva date !!!!! Cum ar fi : volum bazin de apa,lungime teava serpentina scufundata in bazin, lungime totala tevi ce cupru din panoul solar, tipul vasului de expansiune, inclinatia si orintarea pe care le consideri optime ,ca la antene parabolice ,pe baza de busola si bola :)
Nu te provoc,..te rog .:)
Nu inteleg de ce atatea complicatii!
Mentionez ca totul a fost realizat cu scopul de a verifica randamentul si eventual de a fi o sursa de plecare pentru instalatia de apa calda din casa. Alimenteaza cu apa calda un dus exterior si o chiuveta de serviciu montata pe un perete in exterior. Ca orice improvizatie a ajuns la o varsta "venerabila", aprox. 4 ani.
Panoul:
Un geam cu tot cu rama metalica, recuperat de la un balcon, unul din cele doua ce se deschideau, cu dim. de 70x100 cm.
Cadrul din scandura de 10 cm, cu dimensiunea geamului, cu sipci la jumatate pentru prinderea tablei cu serpentina.
Serpentina este realizata din teava de cupru pentru instalatii cu diam. de 15 mm, montate orizontal si lipite cu cositor in onduleurile tablei, totul vopsit in negru. Tabla este galvanizata si este din aceea cu onduleuri mici, din comert. Dimensiunea este cu 5 cm mai mica pe latura orizontala pentru a putea realiza intoarcerea tevei cu coturi de 90 grade pentru teava de 15.
Apa rece intra in teava de jos si incepe sa urce prin termosifonare dupa incalzire si iese intrun final prin capatul de sus al serpentinei. Capacul de dedesupt este din placaj iar intre acesta si serpentina am pus vata minerala.
Boilerul:
Un butoi de 200 litri, doar asa ceva am gasit la momentul respectiv, montat orizontal, sub bazinul de 1 mc folosit pentru udat gradina. In capacul butoiului am practicat trei gauri, una jos, una la jumatate si una sus. la toate trei am montat robineti. Cea de jos alimenteaza cu apa butoiul, intrarea de apa rece din panou si partea de apa rece de consum. La cea din mijloc este legata iesirea de apa calda a panoului. Prin cea de sus iese apa calda catre consumator. Toate legaturile sunt realizate cu furtun cu insertie pentru gradina.
Bazinul este un bazin ordinar din tabla de 3 mm sudata, realizat artizanal inainte de cutremurul din '77, un cub cu latura de 1 metru, montat pe un suport realizat din 4 tevi de vreo 5 metri.
Amplasare:
Butoiul sub bazin iar panoul solar sub nivelul butoiului, pe piciorul cel mai dinspre sud al suportului bazinului. Panoul este aplecat in fata cam la 40 grade fata de orizontala si se poate invarti in jurul stalpului cu aprox. 120 grade pe directia est - sud - vest. Perioada de folosire este intre cele doua echinoctii cand inaltimea soarelui trece peste 45 grade, ajungand la solstitiu de vara la aprox. 57 grade. Sistemul de rotire l-am construit pentru o eventuala urmarire a soarelui pe parcursul zilei cu ajutorul unui electromotor actionat de un panou fotovoltaic si un acumulator. Deocamdata este la stadiul de urmarire manuala, cand mi-aduc aminte mai mut panoul cu vreo 30 grade spre vest.
Toata aceasta tiganie lucreaza in sistem deschis. Nu exista serpentina in "boiler" si nici pompe de recirculare, apa calda acumulandu-se datorita efectului de termosifon cu circulatie directa din butoi prin panoul solar. Intre stalpii bazinului am amenajat un dus, iar pe un perete exterior al casei am montat o chiuveta, ambele fiind alimentate atat cu apa rece cat si cu apa calda.
In zilele insorite, cand temperatura trece de 30 grade celsius, in butoi apa are mai mult de 45 grade, asta cu panoul indreptat spre sud. Daca il mut de trei ori dupa soare, nu poti sta sub dus fara sa apelezi la robinetul de apa rece.
Cateva constatari din perioada de folosire:
Volumul butoiului este prea mare, o butelie de 100 litri este perfecta pentru o familie de 5 persoane.
Un panou de 2 mp, combinat cu butelia de mai sus, ar produce destula apa calda chiar si in zilele mai putin calduroase.
In cazul meu, nu am pus termoizolatie pe butoi si pana dimineata se raceste, dar ma gandesc ca daca pleca dimineata de la vreo 35 de grade, pana la pranz ar ajunge pe la vreo 60!!!
Randamentul il vad ca un raport intre cantitatea de apa incalzita si numarul orelor de expunere, tinand cont si de temperatura la care ajunge apa cat si temperatura ambianta, nu stau si nici nu stiu sa calculez ce si cum, dar am observat ca in conditii meteo identice, daca se consuma apa in prima parte a zilei, pana seara volumul apei calde si temperatura sunt cam aceleasi ca si in cazul in care nu s-ar fi consumat, ceea ce inseamna ca randamentul creste prin marirea consumului.
Loc de discutii este destul, si timp.
O sa fac si cateva poze sa va arat t(z)igania.
Si o sa va spun si cum as vrea sa-mi fac a doua instalatie solara. Dar numai la casa noua, ca asta veche nu prea suporta multe schimbari.
 
Ciby, te-am rugat sa dai date pentru ca :
-Am doua carti cu acest subiect care prezinte teorii,impart aceste instalatii pe tipuri, arata formule de calcul ,adica= nimic concret!!! Am mai construit bazandu-ma pe impresiile" teoreticienilor si stiu sigur ca mereu e nevoie de ajustari ,modicari...nu totdeauna ieftine si usoare. [ex.-transformator de iesire pentru amplif. final ]
-Instalatia ta e de proba ,o improvizatie, ok! Eu ma gandeam sa fac o improvizatie si mai simpla , un cazan de 200 l, vopsit negru, pus pe sol,pe pietre si plin cu pietre,astfel volumul de apa sa scada pe la 50l,dar cred ca pot sari peste aceasta etapa pe baza experientei tale.
Incerc sa adaug la instalatia de incalzire a casei pe care am construit-o pentru o functionare de tip termosifon',un panou solar si un ajutor provenit de la o eoliana cu rotor Savonius [ax vertical- cel mai ieftin],construit din butoiul ce urma sa devina paou solar.
 
Spre deosebire de tine eu nu prea am studiat in amanunt teoria, dar simtul practic ma ajutat de multe ori sa nu o dau in bara (sau invers, de ce nu?). Multe lucruri le fac fara a avea o schita desenata in prealabil, totul fiind foarte clar in minte. Dar acest lucru m-a dus si la esecuri, nu neaparat fatale, dar cu pierderi de materiale. Nu mi s-a intamplat doar o singura data ca dupa ce am taiat bucata de teava, sau altceva, sa ma trezesc ca este mai mica!!!
Ma bucur ca printre altele te ocupi si de electronica, cel putin asa am inteles din postarea de deasupra. Activezi cumva si pe Elforum?

Sa revenim la butoaiele noastre.
Pietrele in butoi mai mult te incurca decat sa te ajute. De ce spun asta, pentru ca au o inertie termica mai mare decat apa iar incalzirea lor dureaza mai mult decat volumul de apa dizlocuit (dislocuit?). Dar si viceversa este la fel de valabila. Odata incalzite pietrele, apa se va raci mai greu, acestea cedand caldura apei inconjuratoare. Personal eu as evita folosirea lor.
Cat despre folosirea panourilor solare la incalzitul locuintei, nu cred sa putem realiza noi ceva atat de performant incat sa merite efortul, asta daca te-ai referit cumva la panouri de incalzit apa si nu la panouri fotovoltaice. In schimb nu la fel sta treaba cu instalatiile eoliene. O instalatie de 500W nu este greu de construit, poate si una de 2 KW, cu care prin intermediul unei rezistente electrice dimensionate corespunzator sa preincalzim apa din calorifere, inainte de intrarea in centrala termica. 500 de W nu sunt un mare rahat intro casa cu vreo 5-8 calorifere, dar vreo 4-5 eoliene, fiecare cu rezistenta sa, montata in instalatia de apa vor fi vizibile la contorul de gaze. Cat despre sistemul de montare a rezistentelor, pentru un randament maxim, ma gandesc la un schimbator de caldura pe baza de ulei de transformator si apa. Rezistentele incalzesc uleiul in care sunt imersate iar acesta incalzeste apa ce circula prin tevile imersate si ele. Totul intr-un mic bazin sau butelie izolata termic si cu un mic vas de expansiune pentru ulei.
Rezistentele vor fi calculate pentru tensiunea nominala a generatorului eolian, trifazate sau monofazate, dupa constructia acestuia, pentru o viteza maxima a vantului data (sa spunem media vitezei vantului in locul respectiv) iar pentru viteze mai mari sau mai mici se poate imagina un control automat al conectarii rezistentelor in functie de tensiunea si puterea livrata. Pentru prepararea apei calde menajere se poate confectiona un al doilea circuit de apa in interiorul schimbatorului. De ce sa imersam rezistentele in ulei? Pentru ca uleiul este izolator electric, pentru ca uleiul preia caldura produsa de rezistente instantaneu protejantu-le de supraincalzire, deci de ardere, previne oxidarea nichelinei, etc.
Poate ca nu este cea mai buna solutie aplicabila, dar asta mi-a venit in cap cand ai spus de generatoare eoliene.
O intrebare: De ce Savonius si nu una clasica cu elice? Savonius are totusi turatia mica chiar daca este mai puternica si mai silentioasa. Un generator pentru turatii mici presupune un numar mare de poli, ceea ce inseamna magneti multi, sarma multa, dimensiuni mai mari, etc. Mentionez ca nu am studiat foarte in amanunt problemele acestea. Doar ce mai urmaresc threadurile de pe Elforum, de la Energie alternativa.
 
Ultima editare:
Initial gandul a fost ca volumul de apa din butoiul de tabla sa scada. Pentru asta trebuia sa adaug la interior un al doilea butoi gol sau plin cu paie ,pentru a nu inmagazina sau pierde caldura,apoi m-am gandit ca vor exista probleme lagate de legea lui Arhimede si a aparut ideea cu pietrele in butoiul interior. Nu am gasit butoiul mic, sa-l fac din fibra pentru o proba -e prea scump si am ramas cu pietrele :D Sigur exista posibilitatea sa fac o cusca" din sarma de 8mm + plasa, sa o umplu cu pietre si sa o invelesc in straturi de folie de plastic,dar cred ca intuiesc rezultatul: apa se va incalzi mai tare si mai repede. Butoi de 200 l la soare am avut ,ca majoritatea celor din zona si seara e multa apa calda la o temperatura numai buna pentru dus. Apoi am vorbit cu gazda din Eforie S.,care spune ca panoul il ajuta la incalzire iarna,m-am entuziasmat,apoi mi-a trecut,..tot nu cred ca e posibil : agentul termic are in jur de 60-80 grade, daca va trece prin panou,iarna la -20grade, cred ca vor exista pierderi de caldura nu plus de temperatura.
Si eu construiesc pe baza de simt practic ,dar fac inainte un plan, cat mai detaliat la care socotesc macar dimensiunile,
materialele, plus unele mici teste. De ex: in cazul panoului,am pus la soare o conducta de cupru plina cu apa si am constatat ca fara efect de sera apa ajunge la 60-65 grade, masurate cu termometrul foto.
Rotorul Savonius e f. ieftin si e sindurul pe care mi-l permit deocamdata, chiar daca e cumplit de urat!! Se folosesc multiplicatoare de turatie cu fulii si curea de transmisie. Nu conteaza directia vantului,ax vertical,randament optim in gama 500-2000w ori la viteze mici ale vantului-4m/sec. Mai are multe avantaje ,dar motivul meu real ,..e cel financiar :( Am ales sa traiesc la tara cu pretentii si cheltuieli cat mai mici, iar asta aduce o anumita lentoare finalizarii tuturor proiectelor si dicteaza solutii low cost ;),dar sant un spectator fidel al rasariturilor de soare,.. la apus lipsesc fiindca nu-mi place compania! [tantari]
In imagine o carte de la editura Mast, despre Savonius"

PS: am sters postarea anterioara fiindaca abia venisem de la Mare ,eram obosit si bateam campii:eek:
 

Atașamente

  • dfg.bmp
    57.2 KB · Vizualizări: 19
Butoi pe postament am avut si eu iar problema acestuia este alimentarea constanta cu apa incat sa fie plin tot timpul. Soarele incalzeste partial butoiul, pe zona expusa, dar in majoritatea cazurilor acesta era umplut partial iar zona utila se reduce corespunzator. Asa ca am incercat sa folosesc un butoi inchis incalzit direct la soare, alimentat prin partea de jos cu apa din bazinul de udat gradina iar prin partea superioara extrageam apa calda la folosire. Randamentul era destul de scazut dar mai bun decat la varianta initiala. Apoi cand am construit minipanoul si am mutat t(z)igania sub bazin, s-a schimbat calimera.
In legatura cu panoul solar, am citit pe net, dar sa nu ma intrebi unde, o improvizatie bestiala. Se folosea un furtun de gradina de culoare inchisa pe care erau introduse PET-uri. Sticlele de plastic se gauresc in "partea dorsala", se scot dopurile de plastic si se introduc pe furtun prin spate, scotandu-l pe gatul sticlei. Tot asa pana se umple furtunul, ca un sir de margele. Se pozitioneaza la soare, intins prin curte si in 15-20 de minute de soare puternic ai o cantitate de apa calda (tipa, ca o tipa se lauda cu asta, vorbea de apa fiarta), cantitate dependenta de dimensiunile furtunului. Acum stau eu stramb si gandesc drept, cu acest furtun se poate inlocui panoul solar intro instalatie. Sau se poate inlocui furtunul cu teava, fie ea de otel sau cupru, aluminiu, recuperata sau noua.
PET-uri sunt pe toate drumurile, ca doar de-aia au ajuns flagelul mediului contemporan, iar un furtun de vreo 10-15 metri sau doua stangi de 6 metri lungime de teava galvanizata, va putea incalzi intro zi cu soare, la o temperatura placuta corpului uman, o cantitate de peste 100 litri de apa. Folosind sistemul cu butoi inchis si furtunul fiind montat mai jos decat butoiul, termosifonul isi va face datoria si in partea superioara a butoiului se va acumula apa calda, utilizabila pentru nevoile casnice. Pentru alimentarea cu apa rece se pot folosi tot butoaie, montate mai sus decat butoiul de apa calda.
Despre pietre, raman la opinia ca acestea constituie un balast termic de care trebuie sa ne ferim. Le vei gasi si pietrelor o folosinta prin gradina, printre flori, fie natur, fie vopsite cu vopsea alba sau varuite.

PS
Nu te obosi sa mai incerci alimentarea cu apa rece a butoiului cu apa calda direct de la hidrofor. Am incercat eu o data iar senzatia traita cand a zburat capacul butoiului din cercul ce-l strangea, cand toata apa a curs brusc peste mine, este de neegalat!!! Butoiul era pozitionat orizontal.:rock::titanic:
 
Multumesc Ciby ! Tocmai am facut probe cu panoul" din pet-uri. Nu e prea usor sa le dai gaura in partea de jos,acolo plasticul e gros,asa ca am taiat fundul si le-am imbinat ca pe mufe.E buna solutia ! Si eu cred ca se poate imbunatati. Tot la teava de cupru ma gandesc dar si la lipire etansa cu silicon intre pet-uri. Dar pana una-alta, apa rezultata pe mine ma frige la mana= 57 grade.fix.
Pietrele de care vorbeam au ajuns deja in fundatiile stalpilor viitoarei verande ,pe acoperisul careia voi face un "panou solar" de tip PET. Anexez foto cu proba, plus o fotografie,ghicitoare:), ce-mi place f. mult si e legata direct de tema forumului:
 

Atașamente

  • My Picture 348f.JPG
    My Picture 348f.JPG
    50.4 KB · Vizualizări: 495
  • dssfd.JPG
    dssfd.JPG
    129.8 KB · Vizualizări: 247
  • sailedworldrecord2010.jpg
    sailedworldrecord2010.jpg
    66 KB · Vizualizări: 79
Ghicitoarea ma depaseste, dar faptul ca deja ai probat chestia cu sticlele ma incanta. Daca vei folosi un furtun mai inchis la culoare vei mai obtine cateva grade. Si exista si PET-uri cu gatul larg prin care poate trece un furtun mai gros, cu suprafata expusa mai mare.

PS
Totusi, panoul solar cu teava de cupru lipita cumva pe tabla, are randament cu mult mai bun. Tabla se incalzeste si ea sub efectul de sera si cedeaza caldura tevii care la randul ei incalzeste apa.
 
Ultima editare:
Mult visatele paduri" de eoliene ce trebuiau sa apara la noi in tara, pe bani europeni, nu reusec sa incolteasca decat pe alocuri. Se zice ca au un impact negativ asupra pasarilor,lucru ce s-a dovedit a fi fals prin studii facute in occident . In schimb treburi ca asta din clip se pun repede in aplicare cu un impact neindoielnic asupra mediului. Lucrurile astea dovedesc inca o data ca diriguitorii nostri de ieri sau de azi sant complet dezinteresati ecologie si probabil au inlocuit tabloul cu nea"Nicu din birourile lor cu doua lozinci: "Interesul poarta fesul" si " Dupa noi potopul"
Sigur ca vin alegerile si ar trebui sa-i putem penaliza,.dar habar n-am pe care dintre ei si mai ales cum ??!!!
 
M-ai ghicit Klimm,.. asa e ,sant tanar si framantat ! Cat despre reciclarea propriilor noxe ,..nu prea m-am gandit :confused: Dar evit anumite alimente ! :D
Oricum,interesant ce ai postat ,e de studiat !
 
Va propun sa urmariti un documentar ce cuprinde cele mai ample studii realizate in lume despre legatura dintre alimentatie si sanatate.
Este precizat destul de clar si inpactul asupra mediului pe care il au alegerile noastre culinare.
Filmul nu e scurt, dar va asigyr ca merita sa-l urmariti pana la capat !
http://www.filme-online.tv/forks-over-knives-2011/
 

Back
Sus