Ecologie

Acum cativa ani m-a apucat "febra" energiei sustenabile, am intors pe toate partile: panouri fotovoltaice, turbina eoliana, incalzire cu pompe de caldura, incalzire cu panouri solare, combinatii intre ele. Pur si simplu nu renteaza, amortizare de ordinul a 20-30 ani (renteaza eventual cu subventi). Analiza am facut-o la modul cel mai detaliat cu putinta, de la oferte de la toti producatorii de pe piata pana la grafice de incidente solare in zona Banatului ...

Concret: un sistem de incalzire cu panouri solare = panouri + boiler cu 3 spire + controler + instalatie ~ 10.000 euro (din memorie). La asta se adauga un cost de incalzire finala (panurile fac doar o pre-incalzire a agentului termic). Daca iei in considerare faptul ca iarna ai nevoie de incalzire, si mai ales noaptea, cand e ger => panourile se folosesc mai ales vara si un pic de toamna/primavara. Eu am o factura de gaz pe timp de vara de 10 euro in medie (casa, familie cu 1 copil) ... calculati amortizarea.

Concret: sistem de turbina eoliana = turbina (~3000 euro la 1kW) + stalp + invertor (scump!) + acumulator + contor dublusens + contract Enel/Electrica/EOn/Cez reinoit. La un consum lunar (al meu) de ~ 20 euro / luna => amortizare in peste 10 ani (asta in conditiile in care bate vantul). Asta in conditiile in care nu am un aparat de aer conditionat.

Legat de masini: parerea mea aici e ca producatorii nu mai produc masini (in general produse) durabile, pentru ca: 1. nu renteaza, 2. pierd obiectul muncii.

Ideea nu e sa convingi omul ca nu are nevoie de o masina noua pentru a "salva planeta", ci de a pune la dispozitie o retea de transport in comun. Aici poti folosi autobuze cu motor electric (sau hibrid macar), din energie sustenabila (panouri fotovoltaice + eoliene), si cu un consum relativ modest poti cara 100 de oameni.

Sau sa incurajezi oamenii sa mearga la slujba cu bicicleta (macar cand se poate), in loc de masina + fastfood + mers la sala sa slabeasca dupa fastfood.

car-bus-bike.jpg
 
Si benzina cine mai consuma. Asa sustii tu economia?
Ca doar d-aia au desfiintat americanii reteaua de trenuri, ca sa nu scada consumul!
 
Americanii au mutat si productia in China, cu tot cu poluarea aferenta, si stim cum au controlat chinezii poluarea in timpul jocurilor olimpice ...

Ca sa nu scada consumul, "cucerim" alte teritorii ... vezi conflictele "spontane" din nordul Africii :D
 
Smokey, eu sant adeptul constructiilor in regie proprie, fara bani pentru proiecte sau furnizori de tehnologie eco. Eu ma aflu in Febra"de care vorbesti,acum si este unul din motivele pentru care am casa la tara. Sant multi romani ce si-au construit centrale eoliene sau instalatii de biogaz. Cu doi dintre ei am luat legatura prin telefon si nu se plange nimeni,ci din contra. Eu vorbeam de puteri cuprinse intre 500w si 2000w. Daca nu depasesc 6m inaltime nu trebuie proiect ! Stalpul se poate face ca o grinda cu zabrele la un cost de aprox 3 mil. Ex-foto1. Rotorul,palele,fibra /rasina poliesterica,pentru un diametru de 2,5m=aprox,3mil- foto 2. Convertor DE 1000W=2mil foto 3. 10mil= acumulatorii. O investitie de aprox 25 mil cred ca se poate amortiza.
Celelalte tehnologii de care vorbest nici eu nu le cred rentabile. Preincalzirea agentului termic e o pacaleala". Doar un panou solar home made ,din tevi de cupru pentru calorifere in cutie de placaj cu sticla ,se merita pentru incalzirea apei menjere .
Honda a anuntat inca din anii "80 ca din acel moment masinile lor vor fi facute sa funcioneze 5 ani. Se cheama ca o astfel de masina veche de 7 ani e mult mai rabla decat un Golf 2, care a fost realizat pe alte baze. Doar ca Japonezii stau pe piatra,..trebuie sa scoata constant bani din ceva si "lac sa fie ,ca broaste-s destule";)
.
Revin asupra mesajului fiindca uitasem sa precizez ceva. Solutiile radicale de care vorbesti seamana cu eradicarea tuturor bolilor de care sufera omul. Dar pana la acest ideal,..trebuie sa luam pastile daca ne doare inima si in timp ,mancand sanatos [eco],sa micsoram numarul de pilule pana la zero. Dar pana atunci tot va trebui sa strangem ambalajele medicamentelor"aruncate in natura, fie ele pet-uri sau altceva.
Foarte frumoasa si sugestiva imaginea pe care ai postat-o.
 

Atașamente

  • britanicii-vor-construi-cea-mai-inalta-turbina-eoliana-din-lume-98327.jpg
    britanicii-vor-construi-cea-mai-inalta-turbina-eoliana-din-lume-98327.jpg
    8.8 KB · Vizualizări: 56
  • 699011962409103944923743-3544-700_700.jpg
    699011962409103944923743-3544-700_700.jpg
    56 KB · Vizualizări: 99
  • 65205198014140466977318-37880-700_700.jpg
    65205198014140466977318-37880-700_700.jpg
    59.3 KB · Vizualizări: 48
Ultima editare:
Daca vei dori sa alimentezi consumatori inductivi, cum ar fi motoarele asincrone ale frigiderelor, masinii de spalat, alimentatoare cu transformator sau pur si simplu ceva sensibil la unda sinusoidala nu vei reusi cu acel tip de invertor. Iti trebuie unul cu iesire sinusoidala pura, nu deptunghi sau sinusoida construita. Invertorul true sin costa mai mult decat 2 mil. Lei vechi, presupun ca la asta te-ai referit. Iar acumulatorii trebuie sa fie neaparat de tipul deep cycle, adica acumulatori de tractiune, pentru stivuitoare, cei folositi pe autovehicole pentru pornire nu sunt buni. La o descarcare mai pronuntata se sulfateaza si le scade capacitatea drastic. Dimensionarea acestora se face in functie de consumul mediu zilnic. Daca acesta este de, sa spunem 1000 wh, folosind un acumulator de 12V, capacitatea trebuie sa fie de 1000/12, adica 83 Ah, 100 rotunjit. Dar tinand cont ca soarele si vantul care trebuie sa-ti incarce acumulatorii nu sunt disponibile 24 din 24 ore, 7 zile din 7, va trebui cel putin dublata capacitatea si ajungem usor la vreo 240 AH. Nu stiu preturile, dar sigur costa mai mult. Pe Forumul electronistilor • Prima pagin se discuta de costuri de ordinul 1000-1500 euro pentru o eoliana in regie proprie cu puterea instalata in jur de 1KW.
Nu spun ca nu-ti vei putea face tot ceea ce ai spus mai sus si chiar ma bucur ca faci parte din categoria oamenilor "destupati", dar vor fi alte costuri.
In afara de stocarea energiei electrice in acumulatori, surplusul, in cazul in care acestia sunt incarcati, poate fi folosit pentru incalzirea apei din boiler cu o rezistenta. Aceeasi rezistenta poate fi folosita in timpul incarcarii acumulatorilor ca rezistenta de balast in regulatorul de incarcare. Sunt multe posibilitati de utilizare a energiei solare si eoliene, dar totul costa. De la magnetii generatorului (foarte scumpi), sarma de cupru, manopera ce nu va putea fi realizata in regie proprie, totul costa.
 
Mie, în afară de vele, mi-ar plăcea şi o barcă cu motor pe abur sau una cu motor electric care să folosească energie solară. De cele cu motor pe abur am antamat o discuţie pe aici: http://www.barcaholic.ro/f5/b-rci-motoare-pe-abur-1502.html
În topicul acesta http://www.barcaholic.ro/f2/sisteme-de-propulsie-originale-529.html la postul nr. 4 postasem acum trei ani o barcă ce avea o viteză extraordinară şi care era alimentată exclusiv cu celule solare însă filmul a fost retras de pe "ţeavă". Însă nici bărcile din celelalte două filme nu sunt de lăsat.
Nu am excelat în calcule electrotehnice, mai bine zis nu mă pricep deloc şi pentru că nu mă pricep: ar puteam cineva să-mi spună, cu aproximaţie, fără calcule exacte, cît ar costa şi cam ce echipamente îţi trebuie să faci o canoe, de exemplu, precum cele de aici:
Solarbootrennen Havelberg 2010 - YouTube
Şi dacă vă uitaţi bine nici nu este soare.
 
Ciby, nu ma gandesc la debransarea de la reteaua electrica. [deocamdata] Ma feresc de forumurile profesionistilor,pentru ca un astfel de ins nu va canta niciodata pe o chitara Reghin,ci va dori un Fender Stratocaster,un Epiphone Les Paul,un Ibanez clasic [Santana], Lucille ca a lui B.B.King.... Nu se poate alimenta frigiderul cu acel convertor ! OK ! Dar instalatia e buna pentru toate luminile din casa + televizor,radio, iar astea insumate nu ajung nici la 500w. Sau bormasina, flex mic, motocoasa electrica si tot ce se invarte avand rotor cu perii in limita puterii instalate. Convertorul acela ieftin 1,7mil-2,5mil/1000w [se gaseste pe net],are avertizare pentru descarcarea bateriilor si riscul sulfatarii e redus. Generatorul se poate construi home made si exista exemple destule chiar si la noi in tara.
In imagini e vorba de o turbina de 1000w.
.
Multumesc Lipan ! Eu nu am avut curajul" sa intreb de propulsia cu aburi ori panouri solare ,dar totdeauna e cineva mai indraznet. Stiu ca nu prea se poate ,.dar idealul meu ar fi un motor cu aburi propulsat de un vaporizator solar. Ar mai fi si varianta unui velier ce in loc de panze sa aiba o turbina eoliana cu ax vertical. Dar pana una alta vad ca panoul solar lucreaza.
 

Atașamente

  • Build-the-coil-disk.jpg
    Build-the-coil-disk.jpg
    39.5 KB · Vizualizări: 461
  • Build-the-magnet-disks.jpg
    Build-the-magnet-disks.jpg
    33.6 KB · Vizualizări: 298
  • DIY-1000-watt-wind-turbine.jpg
    DIY-1000-watt-wind-turbine.jpg
    31.8 KB · Vizualizări: 522
Ultima editare:
stiu ca in Australia fiecare ferna are cate o "moara" eoliana pt curent, scot, cel putin, apa din puturi...

un alternator obisnuit de masina nu scoate curent sinusoidal ?.... da e prea mic ca sa tina un motor electric casnic de peste 300 W...
 
Ciby, nu ma gandesc la debransarea de la reteaua electrica. [deocamdata] Ma feresc de forumurile profesionistilor,pentru .....

Am trunchiat citatul din motive de spatiu, dar sunt de acord cu tot ce ai spus. Pe MS-Schramberg - MS-SCHRAMBERG Magnet- und Kunststofftechnik gasesti magneti cu neodium, dar costa. Si eu am cochetat cu ideea realizarii unei eoliene, dar daca nu o ridici la zeci de metri, in zona Bucurestiului ai cateva zile cu vant pe an, iar eficienta economica este la pamant, un fier infipt in curte. In schimb am facut un prototip de panou solar pentru apa menajera, sistem clasic cu teava de cupru de 15 si geam, cu dimensiunile de 1/0,7 metri. L-am montat la un butoi situat sub bazinul de apa cu care ud gradina, sistem boiler, alimentat cu apa rece din bazin si recircularea apei incalzite in sistem termosifon. Zilele trecute am facut dus toata familia "la bazin" si inca mai era apa calda. Pe timpul verii dusul de la bazin este preferatul intregii familii, in detrimentul baii din casa. Si ca orice improvizatie, a ramas definitiva, are deja 4 ani.
Am facut rost de un geam securizat de 1/2 metri din care vreau sa fac un panou pentru apa menajera de la baie, bucatarie, etc. Dar ceva adieri prin buzunare nu mi-au permis deocamdata sa ma apuc de el.
Deci se poate, trebuie vointa si ceva finante si costa cu mult mai putin decat variantele comerciale.
Sa ne uitam la colegii ce si-au construit, sau trebuie sa termine, tot felul de barcute. Si nu au decat o mana dreapta, sunt normali, ca toata lumea.
@zaad: un alternator obisnuit de masina nu scoate curent sinusoidal ?.... da e prea mic ca sa tina un motor electric casnic de peste 300 W...
Alternatorul, ca masina electrica are un randament foarte mic si in plus lucreaza la turatii mari. Ceea ce ne-a aratat Niscu este cu mult mai bun, doar ca nu regleaza tensiunea la iesire.
Vorbesc despre o tehnica ce nu face obiectul forumului asa ca sunt nu offtopic, ci off-forum.
Nu ma mai provocati!
 
Excelent Ciby ! Dar trebuie sa dai cateva date !!!!! Cum ar fi : volum bazin de apa,lungime teava serpentina scufundata in bazin, lungime totala tevi ce cupru din panoul solar, tipul vasului de expansiune, inclinatia si orintarea pe care le consideri optime ,ca la antene parabolice ,pe baza de busola si bola :)
Nu te provoc,..te rog .:)
 
Alternatorul, ca masina electrica are un randament foarte mic si in plus lucreaza la turatii mari. Ceea ce ne-a aratat Niscu este cu mult mai bun, doar ca nu regleaza tensiunea la iesire.
Vorbesc despre o tehnica ce nu face obiectul forumului asa ca sunt nu offtopic, ci off-forum.
Nu ma mai provocati!

Eu te-as provoca la adapostul faptului ca energia neconventionala chiar face obiectul forumului, fiindca pe barci singurele surse sunt vantul, soarele si curentul de sub chila :) .
Mi-am amintit ca am deschis cu mai bine de un an in urma, un topic despre asa ceva si cautand l-am descoperit aici .
Pentru mine nu a fost o simpla discutie de principiu. M-am documentat, am calculat si am aplicat totul, montand un sistem care s-a dovedit a fi foarte eficient .

Asa ca, povesteste tot, Ciby :) . Iar daca simti ca se iese din topicul actual, deschide unul nou cu un titlu dedicat .
 
Daca vei dori sa alimentezi consumatori inductivi, cum ar fi motoarele asincrone ale frigiderelor, masinii de spalat, alimentatoare cu transformator sau pur si simplu ceva sensibil la unda sinusoidala nu vei reusi cu acel tip de invertor. Iti trebuie unul cu iesire sinusoidala pura, nu deptunghi sau sinusoida construita. Invertorul true sin costa mai mult decat 2 mil. Lei vechi, presupun ca la asta te-ai referit. Iar acumulatorii trebuie sa fie neaparat de tipul deep cycle, adica acumulatori de tractiune, pentru stivuitoare, cei folositi pe autovehicole pentru pornire nu sunt buni. La o descarcare mai pronuntata se sulfateaza si le scade capacitatea drastic. Dimensionarea acestora se face in functie de consumul mediu zilnic. Daca acesta este de, sa spunem 1000 wh, folosind un acumulator de 12V, capacitatea trebuie sa fie de 1000/12, adica 83 Ah, 100 rotunjit. Dar tinand cont ca soarele si vantul care trebuie sa-ti incarce acumulatorii nu sunt disponibile 24 din 24 ore, 7 zile din 7, va trebui cel putin dublata capacitatea si ajungem usor
la vreo 240 AH. Nu stiu preturile, dar sigur costa mai mult. Pe
Forumul electronistilor • Prima pagin se discuta de costuri de ordinul 1000-1500 euro pentru o eoliana in regie proprie cu puterea instalata in jur de 1KW.
Nu spun ca nu-ti vei putea face tot ceea ce ai spus mai sus si chiar ma bucur ca faci parte din categoria oamenilor "destupati", dar vor fi alte costuri.
In afara de stocarea energiei electrice in acumulatori, surplusul, in cazul in care acestia sunt
incarcati, poate fi folosit pentru incalzirea apei din boiler cu o rezistenta. Aceeasi rezistenta poate fi folosita in timpul incarcarii acumulatorilor ca rezistenta de balast in regulatorul de incarcare. Sunt multe posibilitati de utilizare a energiei solare si eoliene, dar totul costa. De la magnetii
generatorului (foarte scumpi), sarma de cupru, manopera ce nu va putea fi realizata in regie proprie, totul costa.

A propos de acumulatori deep cycle, eu am schimbat acumulatorul masinii acum vreo 6 ani cu un
deep cycle si am pus pe ea si troliu electric si un invertor de 2,5 KW si inca merge... Noroc ca M. nu cara nefericitul ala de uscator de par de 1,5KW cu ea. Invertorul este amplasat in masina sub scaun si instalarea cablurilor a fost distractie mare ca sunt aproape la fel de groase cat o planetara...:) Am fost cat pe ce sa schimb alternatorul pentru a adauga un mic aparat de sudura electrica (cu arc) pentru cand s-ar fi rupt "fierul" in teren, dar M. m-a convins sa renunt...:)

Este o putere instalata de 1KW suficienta pentru o locuinta? In apartamentul meu de 2 dormitoare am 3 circuite independente de 15A la 110V, 2 circuite independente de 20A la 110V si un circuit independent de 10A la 220V, adica o putere instalata de 4,8 KW + 4,4 KW + 2,2 KW = 11,4 KW.
Ma joc uneori si cu aparatul de sudura electrica, spre disperarea vecinului de deasupra care inspira fumul...

Sau se discuta doar de o independenta partiala de retea? Exista un arhitect Michael Reynolds, care inca de ceva timp se straduie sa demonstreze ca se poate trai "off the grid". Probabil ca il stiti. S-a ocupat si de producerea electricitatii (eolian/solar) pentru casele proiectate de el.
 
Ultima editare:
Pentru o locuinta ,,normala" (hidrofor,pompa recirculare centrala,vara pompa filtrare piscina,cuptor microwave,frigider,lada frigorifica,lumini in curte permanente pe timp de noapte,becuri economice,un tv de 200 w ,un pc...etc..) este necesara o putere instalata de minim 2000 w.De ce spun 2000? Pt ca eu am o eoliana de 2 kw inaltata la 12 m care imi asigura functionarea a ce am insirat mai sus pe o perioada de 48-36 ore,functie de cat exagerez.Ca si costuri? Turbina ,invertor,regulator incarcare 1500 $ cu totul (transport China ).Acumulatorii ,10 bucati auto 12v.200A au costat 3700 lei (cu acumulatori vechi la schimb ).

Daca renteaza investitia? _Din punctul meu de vedere DA.Acumulatorii i-am amortizat in 2 ani si jumatate ..apoi inca 2 ani de lucru...sigur la anul trebuie sa-i schimb.

Toata investita nu o voi amortiza niciodata DAR satisfactia pe care o ai cand toata localitatea este in bezna iar la tine zici ca este ,,oraselul copiilor "nu se compara cu nimic.Ca sa nu mai spun cand ai iarna pene de curent si centrala plina cu combustibil cum alearga baietii sa porneasca generatoarele sa nu devina cazanul racheta.Independenta totala nu poti obtine decat daca te ajuta locatia (vant permanent ,soare in toate zilele anului..etc).Iar treaba cu contoarul care inregistreaza cand ai surplus si bagi in retea nu va aparea curand in tara noastra .Legea prevede o anumita putere pompata in retea ..care putere se obtine cu turbine de zeci de mii de euro...

In alta ordine de idei: in oras cand ma grabesc circul cu metroul dar la masina nu renunt .este dreptul meu castigat prin milioane de ani de evolutie.Asta este ,am cateva masini,o motocicleta si un motor de barca in 2T al naibii de ,,poluant".Atata timp cat imi voi permite voi evita sa circul cu transportul in comun.Protejez mediul asa cum am fost educat : NU FAC MIZERIE.Toata treaba cu poluarea,topirea calotelor etc nu o voi schimba eu ,tu ..sau el.Realizeaza cineva ce s-ar intampla daca s-ar scoate pe piata motoare pe ,,apa"??? Simplu ,milioane de oameni care traiesc in tari exportatoare de petrol vor pune mana pe sabie si vor veni prin zonele noastre pt ca ,nu-i asa ..,,trebuie sa mananca si gura lor"..
Cat despre noi ,,romanii"..va mai trece multa apa pe Dunare pana vom invata sa nu mai aruncam gunoaiele pe unde vrea muschiul nostru.Ca natie sunt ,,construiti"sa fim ,,smecheri".


PS-un convertor de 1000W am si eu sub bancheta din dreapta...este al dracului de util..:)
 
Ca sa ramanem in tema forumului,.. se pare ca motoarele electrice de barca pot deveni generatoare electrice foarte bune. Informatia o am din cartea "Rotorul Savonius"/ H.Shultz , unde se mai vorbeste si de transformarea unui motor asincron in generator electric. Motoarele de barca au puteri cuprinse intre 85w si 1450w, magneti permanenti in stator, randament bun si la turatii f. mici,rezistenta la umezeala.
Serghei 44, ce fel limiteaza eoliana ta turatia la vanturi puternice ,prin forma palelor,ori modificarea unghiului de atac",franare magnetica,frana mecanica..?
 
Ca sa ramanem in tema forumului,.. se pare ca motoarele electrice de barca pot deveni generatoare electrice foarte bune. Informatia o am din cartea "Rotorul Savonius"/ H.Shultz , unde se mai vorbeste si de transformarea unui motor asincron in generator electric. Motoarele de barca au puteri cuprinse intre 85w si 1450w, magneti permanenti in stator, randament bun si la turatii f. mici,rezistenta la umezeala.
Serghei 44, ce fel limiteaza eoliana ta turatia la vanturi puternice ,prin forma palelor,ori modificarea unghiului de atac",franare magnetica,frana mecanica..?

Protectia la vant puternic este realizata prin punerea in ,,scurt" a celor trei infasurari.l.Protectia sistemului este asigurata prin introducerea in circuitul generatorului a doua rezistente de 1500 W fiecare.In momentul in care vantul(tensiunea) creste peste nivelul prestabilit sunt introduse in circuit acele rezistente (automat sau manual printr-un ,,butonash) si turbina nu se va mai invarti decat cu 1 rotatie la 4-5 secunde.Pentru o casa ,,de vacanta "unde ajungi vineri seara si pleci duminica seara ...un sistem de 2000w asigura autonomie totala (iluminat,pompe apa,centrala,tv ,frigider ..etc ..ADICA ,,se merita". :))

Revenind la ,,ecologie"domeniu care nu imi este strain (asta a fost scoala) ..:problema nu este reprezentata de ,,industrie" (noi in Europa avem norme drastice dar in tarile din asia se scoate fum cu carul) ci de modul in care intelegem noi sa intretinem acei 2-3-10-100 etri patrati in care petrecem cel putin 1/3 din viata .Daca stangem gunoiul din curte si-l aruncam pe drum intr-un sant ..atunci suntem ,,gusteri"..,,porci"..prost crescuti".Daca nici unul dintr nnoi nu am mai arunca gunoi pe strada,camp,drum..etc ..este clar ca totul va fi curat si frumos.Nu cred sa existe un roman in tara asta care sa recunoasca :,,am aruncat gunoi pe camp sau pe geamul blocului".....toti suntem perfecti..respectam natura ...Eu am o banuiala,sunt convins ca exista civilizatii extraterestre si bulangii vin cu navele lor si arunca gunoi pe campiile noastre manoase si in raurile noastre limpezi ca cristalul.

Cineva spunea : ,,Democratia este dictatura mediocritatii"...e....si viata noastra ,sanatatea noastra ,puritatea mediului in
care traim este hotarata de majoritate ...pardon.. de ,,mediocritate".
 
Serghey ,sant deacord cu tine ! Nici eu nu cred ca actiunea umana poate influenta hotarator evolutia planetei si chiar daca ar fi asa ,nu avem putere de decizie si nu putem inteveni nicicum. Dar am putea sa nu mai depopulam si noi in plus balta de peste, sa folosim detergenti mai blanzi cu natura [fiindca tot in balta "ajung], sa consumam mai putin curent, sa producem ceva curent [cum e cazul tau].............. si sa curatam pentru ca apoi sa intretinem cei 2-3"...m din jurul nostru,cum spui.
Repet,..treba cu norma Euro x" si masini noi ,cred ca e doar o strategie de marketing ce la noi a devenit un soi de religie"mixata cu moda si orgoliu.

O singura remarca,..un acelasi om poate fi genial sau submediocru in functie de reper. Fiecare individ este produsul societatii pe care noi toti o constituim. Asa stand lucrurile nu stiu daca santem cu mult mai putin vinovati decat cel ce arunca gunoiul din viteza masinii. Plus de asta oamenii se schimba...stiu pe cineva ,fost pescar de plase ce acum a devenit ecologist convins,..cel mai mare [cum spune el]. Deci se poate ! :)
 
Serghey ,sant deacord cu tine ! Nici eu nu cred ca actiunea umana poate influenta hotarator evolutia planetei si chiar daca ar fi asa ,nu avem putere de decizie si nu putem inteveni nicicum. Dar am putea sa nu mai depopulam si noi in plus balta de peste, sa folosim detergenti mai blanzi cu natura [fiindca tot in balta "ajung], sa consumam mai putin curent, sa producem ceva curent [cum e cazul tau].............. si sa curatam pentru ca apoi sa intretinem cei 2-3"...m din jurul nostru,cum spui.
Repet,..treba cu norma Euro x" si masini noi ,cred ca e doar o strategie de marketing ce la noi a devenit un soi de religie"mixata cu moda si orgoliu.

si da si nu....chiar fara limite nu putem fi....e adevarat ca e si multa "moda" cu ecologia, se fac exagerari, dar trebuie cautate solutii, nu poti fi comod ca stim noi ca nu putem influenta planeta...
dupa niste studii fiecare om in medie, repet fiecare om "consuma" a se citi "distruge" 30 t materii prime / an !!! imi pare o cifra colosala daca iei in vedere ca in tarile subdezvoltate oamenii consuma mult mai putin dar tarire dezvoltate acolo isi extrag si prelucreaza materiile prime !! Adica "civilizatii" consuma de n ori cate 30 t / an de om lasand toata mizeria in lumea a 3-a !
O sa intrebati de ce atat de mult. Raspunsul este ca dintr-o suta de tone de materie prima se produc......1 t de produs finit !!!! Asta este randamentul superbei societati umane.....
Nici nu vreau sa intreb cata apa (H2O) simplu, nu ? doua molecule cu una, pac, pac atata tot, deci sa revin cata apa a produs umanitatea din oxigen si hidrogen.....ZERO ! Da apa nu poate fi produsa de om care considera ca e dreptul lui sa o degradeze si sa o distruga....
si altele, si altele....
 
Zaad, nici vorba de "fara limite"! Stiu ce spui si sant deacord. Tot niste studii arata ca resursele planetei s-ar epuiza intr-o luna daca toata populatia ar trai la nivelul americanului mediu. Spun doar ca ar trebui sa facem ce ne sta in putinta[si sant multe],sa nu ne lasam condusi de moda si sa nu visam la solutii radicale. Eu privesc ecologia in felul urmator : eu nu consum doar carne de peste,nu consum alcool deloc[nici la revelon], nu fumez,nu pierd nopti........................la care tatal meu zice:
-Mai Laurentiu tu ai sa traiesi 100 de ani ! Replica mea e mereu aceiasi : -Am sa traiesc exact atat cat vrea Dumnezeu ! Dar nu e totuna daca viata care ne este data o parcurgem sanatosi ,..sau devenim locatari ai spitalelor.
Eu cred ca planeta are un ritm al ei, dar nu e totuna daca inotam printre pet-uri ori in apa curata ,daca pescuim sosoni ori pesti [pe care ii eliberam],daca generatiile viitoare vor ramane robi ai concernelor sau vor putea sa-si produca singuri o parte din energie ori alimente. O carte si un autor care-mi plac, mai ales pentru faptul ca multe din lucrurile la care ne indeamna,eu le-am aplicat deja: "Cum am ales libertatea" Tom Hodginson.
 
Zaad, nici vorba de "fara limite"! Stiu ce spui si sant deacord. Tot niste studii arata ca resursele planetei s-ar epuiza intr-o luna daca toata populatia ar trai la nivelul americanului mediu. Spun doar ca ar trebui sa facem ce ne sta in putinta[si sant multe],sa nu ne lasam condusi de moda si sa nu visam la solutii radicale. Eu privesc ecologia in felul urmator : eu nu consum doar carne de peste,nu consum alcool deloc[nici la revelon], nu fumez,nu pierd nopti........................la care tatal meu zice:
-Mai Laurentiu tu ai sa traiesi 100 de ani ! Replica mea e mereu aceiasi : -Am sa traiesc exact atat cat vrea Dumnezeu ! Dar nu e totuna daca viata care ne este data o parcurgem sanatosi ,..sau devenim locatari ai spitalelor.
Eu cred ca planeta are un ritm al ei, dar nu e totuna daca inotam printre pet-uri ori in apa curata ,daca pescuim sosoni ori pesti [pe care ii eliberam],daca generatiile viitoare vor ramane robi ai concernelor sau vor putea sa-si produca singuri o parte din energie ori alimente. O carte si un autor care-mi plac, mai ales pentru faptul ca multe din lucrurile la care ne indeamna,eu le-am aplicat deja: "Cum am ales libertatea" Tom Hodginson.

Pai in cazul asta ,nu este mai bine sa lasam totul in seama lui ,,Dumnezeu" daca tot se ocupa el de toate?? Eu sunt genul de om care ,,consuma"....pierde nopti ,intra in scandaluri cu capul inainte ..pe scurt am alta filizofie de viata DAR raman la convingere mea : Din punct de vedere ,,ecologic" omenire merge in JOS fara nici o posibilitate de stagnare a poluarii macar la nivelul actual.De fapt omenire merge in JOS din toate punctele de vedere :eek:amenii devin tot mai reci unii cu altii,mai rapace,mai lipsiti de respect si bun simt..primeaza materialul cu mult peste limita ,,strictului necesar".Cunoas coameni care saptamanal arunca ,,1/2 de frigider" ca sa faca loc produselor proaspete.Daca ii intrebi de ce cumpara atat de mult se uita stramb si iti explica cu un aer tamp ca este normal sa umpli un carucior cu alimente ca altfel se uita la tine vecinii cand descarci portbagajul.

Asociatiile ecologice fac mare caz de masini poluante ,motoare in 2T ...etc pentru ca asa sunt ,,instruiti".Toata treaba cu motoarele Euro x ..asa este ..este o facatura comericala.Masinile de acum cu Euro x consuma aproximativ egal cu cele non euro.Unde este protectia mediului daca tu papi mai multe resurse pt producerea unei masini eco? Ca sa obtii aceeasi putere a notorului in cazul in care il ,,strangulezi " cu un catalizator ,musai sa cresti consumul.Asa ca toata politica
dusa de ,,ecologisti" ma lasa la 37,5 grade.

Cand ies pe Snagov ma intorc la mal cu un sac plin de peturi.am inceput sa fac asta din momentul in care am vazut un ,,smecher de snagov" culegand sticle de pe lac cu7 minciocul si carandu-le intr-o gonflabila legata de salupa lui ,,poluanta" cu motor de 200 cai.Spunea ca ,,-macar atata lucru pot sa fac si eu pentru lacul asta" .Iar in poiana de ,,peste drum" grataragii de WE aruncau returile de la masa in apa .Ce poti sa mai spui?
 

Back
Sus